Početna Gradske teme Hakerski kongres od danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Hakerski kongres od danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

hakeri

Hakerski kongres “BalCCon2k15 – Third time’s a charm”, treći po redu, počinje danas i trajaće do nedelje, 13. septembra, a održaće se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Program kongresa obuhvata brojne prezentacije, radionice kao i predavanja iz oblasti bezbednosti računarskih sistema, sa posebnim osvrtom na društveno-političke teme, poput zaštite privatnosti na internetu, slobodnog softevera, programskih jezika, razvoja aplikacija i brojne druge. Predavači su poznati i priznati pripadnici hakerskih zajednica iz celog sveta.

Organizator kongresa je novosadsko udruženje Linux korisnika “LUGoNS” i Wau Holland Fondacija iz Hamburga.

BalCCon je zamišljen da postane centar hakerske zajednice u regionu, svima koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju druge kongrese u Evropi i USA.

Ovakva manifestacija neophodna je na Balkanu, kako bi postojalo mesto na kome se jednom godišnje razmenjuju novostečena znanja, sastaju mladi puni ideja i stariji puni iskustva i znanja, da se upoznaju, povežu i ohrabre svi koje računari/mreže/sigurnost/nekonvencionalan način razmišljanja zanimaju, a nemaju gde da dobiju željene informacije. Time bi se u samoj hakerskoj zajednici podizao nivo stručnosti uz vođstvo starijih kolega, a i rešio bi se problem nemogućnosti da se dopre do prostora i vremena da se sopstveni radovi prezentuju“, navode organizatori u saopštenju.

BalCCon želi da približi svet studentima koji se interesuju za haktivizam, slobodni kod, tehničke nauke te svim mladima kojima su ove i srodne teme interesantne. Na ovaj način, mladi imaju priliku da prezentuju svoje radove ukoliko su interesantni, inovativni i u skladu sa moralnim načelima za koje se zalaže cela zajednica okupljena oko slobodnog koda.

Karte se mogu kupiti na licu mesta, a za učenike do 18 godina ulaz je besplatan.

Autor i foto: 021.rs