Početna Gradske teme Herbicidima i košenjem protiv ambrozije

Herbicidima i košenjem protiv ambrozije

Vreme je ambrozije, jedne od najpoznatijih alergenih biljaka, čiji polen smeta velikom broju ljudi.

Da bi se sprečilo njeno širenje, JKP „Gradsko zelenilo” je njeno košenje počeo početkom juna, kada su dobijeni prvi nalozi za uklanjanje.

– Programom održavanja javnih zelenih površina pod ambrozijom, JKP „Gradsko zelenilo” uređuje 9.500.000 kvadratnih metara, a najveći procenat je na prilazima gradu, u industrijskim zonama, gde ima više neuređenih prostora koji nisu u redovnom programu održavanja zelenih površina – rekla je pomoćnica direktora JKP „Gradsko zelenilo” za komercijalne poslove i turizam Jelena Budimčić. – Najefikasniji način suzbijanja i smanjivanja površina pod ambrozijom je upravo redovno košenje i hemijsko tretiranje, što mi i radimo. Mehaničke mera, odnosno košenje, koje podrazumeva i odnošenje ambrozije, radi se na površini od 8.842.000 kvadratnih metara. Osim toga, suzbijanje se radi i hemijski, što podrazumeva upotrebu herbicida na površini od 658.000 kvadratnih metara, i to na delovima kojima nije moguć pristup mehaničkim putem. Najčešće su to deponije, rubni i ruralni delovi prigradskih i gradskih naselja.

Po njenim rečima, monitoring i evidenciju zastupljenosti ambrozije rade Prirodno-matematički i Poljoprivredni fakultet, koji daju naloge „Gradskom zelenilu” za uklanjanje. Nadzor nad tim poslovima rade stručna lica iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

– Do sada su izdati nalozi za suzbijanje ambrozije na 4.469.357 kvadratnih metara, od čega je urađeno 3.562.655, dok je u postupku suzbijanje ambrozije na 906.702 kvadratna metra – priča Jelena i dodaje: – Podaci se menjaju na dnevnom nivou jer ekipe JKP „Gradsko zelenilo” uklanjaju ambroziju svakodnevno.

Ostale zelene površine koje „Gradsko zelenilo” održava kose se više puta godišnje, u odnosu na kategoriju kojoj pripadaju, ali i u zavisnosti od stanja vegetacije na terenu. To najčešće zavisi i od vremenskih prilika koje utiču na razvoj vegetacije, pa tako prva kategorija obuhvata bulevare, saobraćajnice prvog reda, parkove pod zaštitom (Dunavski i Futoški) i uži centar grada, koji se kose sedam do osam puta. Drugu kategoriju obuhvataju saobraćajnice drugog reda, ostali parkovi i blokovsko zelenilo, i tu se kosi pet do šest puta. U prigradskim naseljima i u delovima grada s individualnim stanovanjem kosi se četiri puta, dok u četvrtu kategoriju spada zaštitni pojas, koji se kosi na osnovu naloga nadzora Gradske uprrave za građevinsko zemljište i investicije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay