Početna Gradske teme Heroina Drugog svetskog rata danas slavi 100. rođendan

Heroina Drugog svetskog rata danas slavi 100. rođendan

ida-sabo

Nosilac Partizanske spomenice, brojnih odlikovanja i poslednja heroina Drugog svetskog rata, Ida Sabo danas puni 100 godina. Ida je pripadala grupi komunista koja je organizovala ustanak 1941. godine, a zbog tog poteza našla se iza rešetaka naredne godine. Bila je u partizanskom Glavnom štabu odreda Slovenije.

Pre angažovanja u političkim i aktivističkim pokretima u Jugoslaviji, sa svega 13 godina bila je tekstilna radnica, živeći u Subotici. Potom se pridružila radničkim sindikalnim savezima Jugoslavije, kao i Savezu komunističke omladine Jugoslavije. Iz Subotice je morala da pređe u Ljubljanu, gde je obavljala dužnosti sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a.

Kao politički aktivna građanka, imala je odgovorne funkcije u Sloveniji, Jugoslaviji, Srbiji, ali i Vojvodini, kao poslanica i potpredsednica pokrajinske Skupštine. Bila je i članica Predsedništva SFRJ, Predsedništva Srbije i Saveta federacije.

Ida Sabo ponosno nosi Orden junaka socijalističkog rada, Orden bratstva i jedinstva, i Orden zasluga za narod i druga odličja. Ida se zahvalila 021 na rođendanskoj čestitci na ovako velik dan i dodala da joj je kuća, kao i uvek, puna posetilaca i gostiju. S obzirom na to da ova heroina ima 100 godina i ne previše snage za sve goste, poručila je da će nas počastiti drugom prilikom.
Želimo Idi još mnogo godina tokom kojih će nas podsećati na vrednosti koje su nekada važile među revolucionarnom omladinom, kojoj je ona zasigurno pripadala, a koju je i predvodila.

Autor i foto: 021.rs