Početna Aktuelno #HerojUlice2020: Goran Živković – Prodavac novina širokog osmeha

#HerojUlice2020: Goran Živković – Prodavac novina širokog osmeha

0

Izbor za „Heroja ulice“, koji organizuju „Color Media Communications”, „Dnevnik“ i „Novosadska televizija”, otvoren je od 15. oktobra do 15. decembra 2020. godine.

“Ako neko treba da bude među ovogodišnjim ‘Herojima ulice’ to je sigurno Goran koga znaju svi Novosađani koji prolaze centrom i kupuju na trafici u kojoj on godinama radi. Imala sam jednu epizodu u svom životu koja nije mnogo lepa a Goran je u njoj odigrao divnu ulogu. Moj brat Dragan, koji je Goranova redovna mušterija pre nekoliko godina završio je u bolnici. Kada sam prvi put posetila brata u bolnici, rekao mi je: ‘Zamisli ko mi je prvi bio! Goran je saznao da sam bolestan, posetio me u bolnici i doneo novine koje redovno naručujem!'”, kaže Maja Gojković, danas ministarka kulture Republike Srbije a nekad gradonačelnica Novog Sada.

Novosađanin Goran Živković više od 25 godina radi kao kolporter, odnosno prodavac novina u Novom Sadu. Sa ovom vrstom posla upoznao se preko prijatelja koji se time bavio, a kada je počeo sa radom, najpre je novine prodavao na Štrandu.

Prvih dana prodaja nikako nije išla, međutim, bio je uporan i do kraja letnje sezone razradio je posao. Po završetku sezone prelazi da radi kod Srpskog Narodnog pozorišta, tačnije kod današnjeg lokala “Teatar”. Radeći u centru grada upoznao je brojne nove i zanimljive ljude i zavoleo ovaj posao, a upravo tu upoznao je i svoju sadašnju suprugu sa kojom ima sina Luku. Nakon 11 godina rada preselio se u Zmaj Jovinu ulicu gde je ostao do danas.

Goran ističe da je veoma ponosan na to što njegova “Trafika” ne prodaje ništa sem štampe. Takođe, naglašava da voli svoj posao i da mu nije teško da radi ni po zimi, ni po lošim vremenskim uslovima, jer smatra da je za posao najvažnija ljubaznost i pozitivna energija.

“Niko ne voli namrštenog prodavca”, kaže Goran i naglašava da mušterije nikada nije gubio, a posebno mu je drago što ima stalne kupce i iz drugih krajeva grada koji dolaze baš kod njega, bez obzira na to što u svom komšiluku imaju druge trafike i markete gde mogu da kupe štampu.

“Stariji sugrađani su ti koji se najviše vezuju za prodavce”, kaže on i ističe da su mu oni i omiljene mušterije. Kod Gorana svraćaju i političari kao i druge ličnosti iz javnog života, ali on ne pravi razliku među mušterijama. Prema svima je ljubazan i trudi se svakome da popravi dan.

Kako Goran kaže, Novosađani najviše vole da kupuju ukrtenice, ali i “žutu štampu”, ali ističe i to da ima dosta stranih dnevnih novina.

Goran tokom cele godine na posao dolazi biciklom, pa je tokom vanrednog stanja i pandemije koronavirusa nekima od svojim mušterija novine nosio do vrata kako bi ispoštovao svoje stalne mušterije, a zbog svega navedenog Goran je jedan od kandidata u ovogodišnjem konkursu za “Heroja ulice”.

Da li vaša ulica ili kvart imaju nekog heroja kojim se svi ponosite? Nekog ko uređuje zajedničko dvorište ili prilaz zgradi? Nekog ko je poznat po tome što se brine o starima i osobama sa invaliditetom, donosi im hranu i pomaže u kućnim poslovima? Nekog ko zbrinjava i hrani napuštene životinje? Nekog koga deca u ulici jednostavno obožavaju pošto im uvek posećuje pažnju, kupuje im sladoled i igra se njima? Ako poznajete nekog takvog prijavite ga na konkurs “Heroj ulice” putem mejla na adresu: herojulice021­@gmail.com.

Predložene sugrađane obići će novinarske ekipe i uraditi reportaže sa njima i njihovim komšijama. Na kraju godine biće održan izbor, a na prijemu kod gradonačelnika Novog Sada svi prijavljeni će dobiti simbolične nagrade i plakete. Pobednika očekuje nagradno putovanje, produženi vikend za dve osobe u hotelu “Fontana” u Vrnjačkoj Banji.

Izbor za “Heroja ulice” prvi put je organizovan 2019. godine, kada je velik broj Novosađana prijavio svoje komšije kojima se ponosi, a Mirjana Mutuc, Novosađanka koja svake nedelje, zajedno sa svojim ćerkama Marijanom i Minom, sprema obroke za sedam socijalno ugroženih porodica, pobednica je prošlogodišnjeg konkursa.

Autor: NSHronika
Foto: NSHronika