Početna Aktuelno #HerojUlice2020: Sandra Tomić – Žena koja nesebično pomaže svima i čije...

#HerojUlice2020: Sandra Tomić – Žena koja nesebično pomaže svima i čije lice uvek krasi osmeh!

0

Izbor za „Heroja ulice“, koji organizuju „Color Media Communications”, „Dnevnik“ i „Novosadska televizija”, otvoren je od 15. oktobra do 15. decembra 2020. godine.

Za ovogodišnji konkurs predložena je i Sandra Tomić iz Veternika, koja, i pored svoje teške situacije i supruga koji je osoba sa invaliditetom i o kome se brine već 14 godina, nesebično pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Sandrin suprug postao je potpuni invalid u trenutku kada im je, danas sedamnaestogodišnji sin Đorđe bio tek trogodišnji dečak. U ovoj teškoj situaciji, Sandra se bori da sina izvede na pravi put, a da je u tome uspela svedoče reči komšija koje za njega imaju samo reči hvale i opisuju ga kao lepo vaspitanog momka punog empatije, kakvog bi svaki roditelj poželeo. Sandra se bori svakodnevno sa svim životnim izazovima, među kojima su i oni finansijske prirode jer porodicu izdržava od tuđe nege i pomoći, ali se, pored svega trudi da bude dobra supruga i majka. Sandra samostalno brine o svom suprugu kojeg hrani, poji, šiša, brije, smešta svakodnevno u invalidska kolica, pa i izvodi u šetnje kroz grad. Iako je i sama narušenog zdravlja, neumorna je i uvek nasmejana.

Takođe, Sandra je jedan od osnivača Udruženja “Iz drugog ugla” Veternik koje pomaže osobama sa invaliditetom, socijalno ugroženim porodicama i porodicama sa troje i više dece. Svim članovima udruženja, Sandra veoma rado i uz mnogo saosećanja obezbeđuje namirnice, polovnu odeću, obuću, higijenske pakete i sve što je u mogućnosti. Po potrebi, vozi ih kod doktora i u kupovinu, ili jednostavno provodi s njima vreme u razgovoru uz kafu koja svima prija u njenom društvu.

Sandra je neko na koga možete da se oslonite u bilo koje doba dana i noći. Pored svega, ona se zalaže i za to da deca iz njenog kraja što više vremena provode u igri napolju, animira ih i stalno osmišlja nove aktivnosti za njih. Deca je prosto obožavaju, jer im pruža mnogo ljubavi i strpljenja i uvek je raspoložena da ih sasluša i da im pomogne oko bilo čega, pa čak i oko domaćeg zadatka za školu, bez obzira na to da li su u pitanju osnovci ili srednjoškolci. Takođe, decu iz udruženja vozi na treninge bejzbola i softbola u Novi Sad.

Sandra u svakom trenutku svima maksimalno stoji na raspolaganju, a čak je pohađala i kurs za negovateljicu i za ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju samo da bi što više naučila i bila u mogućosti što lakše i bolje drugima da pomogne.

“Toliku ljubav, smirenost i lepotu jedne duše nikad nisam videla i srela. Svi je vole, i mladi i stari. Deca je obožavaju, a stariji sugrađani joj se dive. Sve u svemu, Sandra je jedna predivna osoba i zaslužila je da se ispriča priča o našem  Heroju ulice”, poručuje Danijela Kajtez koja se javila našoj redakciji i podelila sa nama ovu dirljivu priču.

Da li vaša ulica ili kvart imaju nekog heroja kojim se svi ponosite? Nekog ko uređuje zajedničko dvorište ili prilaz zgradi? Nekog ko je poznat po tome što se brine o starima i osobama sa invaliditetom, donosi im hranu i pomaže u kućnim poslovima? Nekog ko zbrinjava i hrani napuštene životinje? Nekog koga deca u ulici jednostavno obožavaju pošto im uvek posećuje pažnju, kupuje im sladoled i igra se njima? Ako poznajete nekog takvog prijavite ga na konkurs “Heroj ulice” putem mejla na adresu: herojulice021­@gmail.com.

Predložene sugrađane obići će novinarske ekipe i uraditi reportaže sa njima i njihovim komšijama. Na kraju godine biće održan izbor, a na prijemu kod gradonačelnika Novog Sada svi prijavljeni će dobiti simbolične nagrade i plakete. Pobednika očekuje nagradno putovanje, produženi vikend za dve osobe u hotelu “Fontana” u Vrnjačkoj Banji.

Izbor za “Heroja ulice” prvi put je organizovan 2019. godine, kada je velik broj Novosađana prijavio svoje komšije kojima se ponosi, a Mirjana Mutuc, Novosađanka koja svake nedelje, zajedno sa svojim ćerkama Marijanom i Minom, sprema obroke za sedam socijalno ugroženih porodica, pobednica je prošlogodišnjeg konkursa.

Autor: NSHronika
Foto: Privatna arhiva