Početna Gradske teme Hrast najčešća meta krađe zbog Badnjaka ali i ogreva

Hrast najčešća meta krađe zbog Badnjaka ali i ogreva

tree-trunk-1453003-640x480

Besparica građana, ali i organizovane grupe kradljivaca, uticali su na to da se neznatno poveća broj bespravne seče drveća na području Nacionalnog parka “Fruška gora” koji se prostire na 25 hiljada hektara.

Tri hrasta kitnjaka, koji su najčešća meta krađe, nedavno su posečena na Iriškom vencu i to su bile poslednje krađe u prošloj godini.

Inače, u 2015. podneto je 65 krivičnih prijava, a nešto više od polovine je pozitivno rešeno.

Na udaru kradljivaca, pored hrasta, obično su grab, jasen i cer, koji se najčešće koriste za ogrev. Sve u svemu, nešto je više bilo krađe drveta nego 2014. godine.

– Lokacije koje su na udaru su obično uz put i ako znamo da je ovaj Nacionalni park najotvoreniji na svetu, vi uvek i bilo gde možete da izvršite bespravnu seču. Najugroženiji je Partizanski put i naseljena mesta na rubnim delovima Fruške gore – kaže Milan Radojčić, rukovodilac Službe nadzora Nacionalnog parka “Fruška gora”.

U svih osam opština koje obuhvataju Nacionalni park “Fruška gora” organizovane su patrole po dva nadzornika, koji pored bespravne seče, vode računa o zaštiti životinjskog i biljnog sveta.

Nedavno su otkrili nelegalno stavljanje u promet skoro tonu i po jedne zaštićene biljne vrste.

Iz Nacionalnog parka najavljuju podelu badnjaka u Novom Sadu i drugim gradovima i ove godine, a od 8.000 pripremljenih, 2.000 badnjaka biće podeljeno građanima na Trgu slobode na Badnji dan.

Izvor: RTV

Foto: Freeimages