Početna Gradske teme Inicijativa da novi most u Novom Sadu dobije ime po Kralju Aleksandru...

Inicijativa da novi most u Novom Sadu dobije ime po Kralju Aleksandru Karađorđeviću

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneće inicijativu Skupštini grada, da novi drumsko-železnički most, na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, ponese ime Kralja Aleksandra.

Ovaj pokret, koji je član vladajuće koalicije u Novom Sadu, navodi da nigde u svetu ne postoji slučaj da se most zove po projektantu, nego po pravilu po nekoj slavnoj istorijskoj ličnosti.

“Kralj Aleksandar I Karađorđević zaslužuje da se po njemu nazove most u Novom Sadu, jer je predvodio srpsku vojsku u Velikom ratu i oslobodio celu otadžbinu, a Vojvodinu i Novi Sad pripojio matici Srbiji. Osim toga, on je ubijen u atentatu kao prva žrtva fašizma u Evropi, a znamo da je Novi Sad simbol stradanja od strane iste ideologije tokom okupacije. Srbija je nekada, u Beogradu, imala velelepni Most Kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je srušen u Drugom svetskom ratu i na čijem je mestu izgrađen sadašnji Brankov most. Ako Beograd do sada nije, Novi Sad ima priliku da ponovo oda počast najuspešnijem vladaru u novijoj srpskoj istoriji”, naveo je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Oni su naveli da uz uvažavanje drugih predloga za naziv novog mosta, veruju da će većina Novosađana s oduševljenjem prihvatiti njihov predlog.

Ovo je treći zvaničan predlog za davanje imena novom drumsko-železničkom mostu, koji je sagrađen na mestu nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva, koji su Novosađani zvali Žeželjev most.

Predlog POKS-a stiže nakon što je Srpska radikalna stranka predložila ime “Most 25. novembra” u znak sećanja na 25. novembar 1918. godine kada je Vojvodina postala deo Kraljevine Srbije, odnosno tada formirane Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije). Oni su svoj predlog obrzaložili time što je most završen na stogodišnjicu ovih dešavanja.

Takođe, zvaničan predlog za most je dala i Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koja je predložila ime Most nade, a to su podržale razne gradske ustanove.

Inače, prvi je građane da daju ime novom mostu uputio njegov projektant Aleksandar Bojović.

Do sada se, nakon više anketa, pokazalo da u novosadskoj javnosti prevladava mišljenje građana da novi drumsko-železnički most treba da ponese ime Novi Žeželjev most ili samo Žeželjev most.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay