Početna Gradske teme Inspektori naložili kafićima na Štrandu da sami izmere nivo buke, pa da...

Inspektori naložili kafićima na Štrandu da sami izmere nivo buke, pa da im jave

0

Buka koja u večernjim satima dopire iz lokala koji se nalaze na Štrandu često ometa pojedine stanare susednih zgrada. Nakon žalbi građana, inspekcije su izašle na teren i naložili ugostiteljskim objektima da angažuju ovlašćene organizacije da izmere nivo buke.

Naime, Štrand radi do ponoći, odnosno do jednog sata iza ponoći petkom i subotom. Buka koja u to doba dopire iz kafića i smeta stanarima u njihovom odmoru, zbog čega su i česte njihove žalbe.

Kako piše 021.rs, nadležni su upoznati sa ovim problemom, a zbog žalbi građana na teren su već izlazili inspektori za zaštitu životne sredine, koji su kontrolisali pet ugostiteljskih objekata na Štrandu.

– Nakon utvrđenog stanja, navedenim privrednim subjektima naloženo je da preko ovlašćene, stručne i akreditovane organizacije obezbede merenje dnevno-večernjeg i noćnog nivoa buke, pri maksimalnom radnom režimu – navode u Kabinetu gradonačelika za 021.rs.

Dakle, ugostiteljski objekti moraju sami da organizuju merenje u, kako se navodi, „najbližem referentnom stanu“, ali i na otvorenom, u određenoj akustičnoj zoni. Oni su u obavezi da nakon izvršenog merenja, inspektorima dostave izveštaje. Tek na osnovu njihovih rezultata, nadležni će dalje postupati.

Iz Kabineta gradonačelnika podsećaju da nadzor nad ugostiteljskim objektima i kontrolu poštovanja radnog vremena na Štrandu obavlja JPK „Gradsko zelenilo“, koje i iznajmljuje prostor.

– Komunalna milicija nije nadležna za kontrolu radnog vremena ugostiteljskih objekata na kupalištu Štrand jer kupalište može biti otvoreno samo u navedenom periodu (do ponoći radnim danima, odnosno do jedan sat petkom i subotom) i mora da bude zatvoreno u vreme posle kojeg se, po trenutno važećim propisima, stiču osnove za primenu ovlašćenja komunalne milicije – kažu nadležni.

Ugostiteljski objekti bi trebalo da poštuju radno vreme Štranda, što je jasno navedeno i definisano ugovorima koje oni potpisuju pri zakupu prostora od JKP “Gradsko zelenilo”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay