Početna Gradske teme Inspektorka oslobođena odgovornosti za Kontrast

Inspektorka oslobođena odgovornosti za Kontrast

0

FoNet-REGIONI-POŽARViši sud u Novom Sadu odbio je žalbu Osnovnog javnog tužilaštva na oslobađajuću presudu Radoslavi Rončević, načelnici turističke inspekcije u Novom Sadu, za zloupotrebu službenog položaja u vezu sa požarom u diskoteci “Kontrast”.U saopštenju Višeg suda podseća se da je Radoslava Rončević presudom Osnovnog suda u Novom Sadu 3. juna ove godine oslobođena optužbe i da je na tu presudu tužilaštvo uložilo žalbu. Viši sud je žalbu tužilaštva odbacio kao neosnovanu, nalazeći da je Osnovni sud postupak sproveo zakonito i pravilno, da je utvrdio sve bitne činjenice u opsežnom dokaznom postupku, zbog čega je presudu ovog suda potvrdio.
Tužilaštvo je načelnicu turističke inspekcije teretilo da je nevršenjem svoje službene dužnosti, kada je u pitanju diskoteka “Kontrast”, počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja.
Podsetimo da je prilikom izricanja oslobađajuće presude sud zaključio da ona nijednim propisom nije bila u obavezi da uputi inspektore na lokaciju, niti da ona sama dođe u inspekciju, zbog čega nije ni zloupotrebila službenu dužnost. Kako je objasnio sudija Srđan Savić, zakonom jeste utvrđena obavezna saradnja njenog inspektorata, ali nije utvrđeno šta je tačno bilo obavezno, odnosno koji koraci.
U požaru u Kontrastu u noći između 31. marta i 1. aprila 2012. godine život su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.

Za tragediju su osuđeni vlasnik objekta i zakupci, a njihove presude su nedavno i potvrđene, iako je vlasniku smanjena kazna za godinu dana. Vlasniku lokala Alojzu Ganiću (68) kazna od pet godina zatvora smanjena je na četiri. Jednom od zakupaca Slaviši Stanišiću (46) uz kaznu zatvora od devet godina izrečena je i zabrana bavljenja ugostiteljskom delatnošću u trajanju od tri godine. Električaru koji je obavljao popravke u klubu Miroslavu Papugi (50), koji je prvostepenom presudom osuđen na 9 godina zatvora, i drugom zakupcu Dejanu Ratkoviću (36) koji je dobio 7, odbijene su žalbe, i potvrđene kazne.
Podsetimo i da u novosadskom sudu traje suđenje inspektorima Uprave za vanredne situacije zaduženim za preventivnu zaštitu, Tihomiru Vuleviću, Slavku Hajroviću i Maji Golubović. Oni su, prema rečima tužioca, počinili zloupotrebu službenog položaja, a to između ostalog znači da Tihomir Vulević i Slavko Hajrović prilikom kontrole objekta, koji inače nije ispunjavao sve mere zaštite od požara, nisu zabranili rad određene delatnosti.
Autor: 021