Početna Gradske teme Institucijama SPC i lokalnim zajednicama Srba u regionu 9,9 miliona dinara iz...

Institucijama SPC i lokalnim zajednicama Srba u regionu 9,9 miliona dinara iz pokrajinske vlade

0

Pokrajinska vlada dodelila je 9,9 miliona dinara institucijama Srpske pravoslavne crkve i lokalnim zajednicama Srba, saopštio je Biro za odnose s javnošću vojvođanske vlade.

Direktna sredstva za obnovu crkvenih objekata, spomen-hramova, izgradnju spomen-soba i nabavku opreme opredeljena su za organizacije, udruženja i lokalne samouprave u Kozarskoj Dubici, Prnjavoru, Ključu, Krupi na Uni, Bosanskom Petrovcu, Stanarima, Vukovaru, Pakracu, Šibeniku i Šamcu.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić rekao je da je cilj pokrajinske administracije, kao i Vlade Srbije, da “matična država” bude prisutna u svakoj lokalnoj samoupravi širom regiona gde borave Srbi i da se pruži podrška, oslonac i pomoć tamo gde je to potrebno.

“Svesni smo da ova sredstva nisu velika. Vlada Srbije izdvaja znatnije iznose, a mi se trudimo da taj trend pratimo i da osim finansijskih sredstava gradimo odnose poverenja, zajedništva i sloge”, naveo je Sofić.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac rekao je da će nastaviti da deluju “revnosno i predano vodeći se prioritetima”, a kako je rekao, jedan od njih je “svakako naš pravoslavni identitet”.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay