Početna Gradske teme Institut za javno zdravlje dao nekoliko preporuka u borbi protiv korone

Institut za javno zdravlje dao nekoliko preporuka u borbi protiv korone

0

Institut za javno zdravlje Vojvodine izdao je nekoliko saopštenja o preporukama za osobe pozitivne na kovid-19, kao i o testiranju i preporučenim merama za bazene i o ventilaciji prostorija.

U saopštenju se navodi da su u skladu sa Odlukom Kriznog štaba Srbije i dalje na snazi preporuke da osobe kod kojih je PCR testom dokazano prisustvo virusa SARS-COV-2, idu u kućnu izolaciju na 14 dana.

“U slučaju pogoršanja simptoma, pacijente pregleda lekar primarne zdravstvene zaštite u COVID ambulanti Doma zdravlja. Nakon pregleda kod izabranog lekara, zavisno od rezultata pregleda i kliničkog stanja pacijenta, oboleli se upućuje ili na kućnu izolaciju ili na viši nivo zdravstvene zaštite. Kontrolno, besplatno testiranje obolelih, vrši se 14 dana nakon potvrde infekcije kod kuće pacijenta, kada izlazi ekipa na teren”, navodi Institut.

Dodaju da je preporuka za osobe koje su kontakti, a zdrave su, da idu u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana i da se oni ne testiraju na novi virus korona. U slučaju pojave simptoma javljaju se lekaru primarne zdravstvene zaštite u COVID ambulantu Doma zdravlja, koji, kako navode na Institutu, “poštujući algoritam testiranja” donosi odluku o testiranju ili netestiranju ili upućivanju pacijenta na viši nivo zdravstvene zaštite.

Institut navodi i da će se od ponedeljka 6. jula obavljati zakazivanje testiranja putnika na Covid19. Zakazivanje se obavlja, za naredni dan, u terminu od 10 do 13 časova, na telefon 064/81-02-466. Prilikom zakazivanja neophodno je ostaviti ime, prezime i broj pasoša i jedna osoba može maksimalno zakazati testiranje za pet osoba. Broj testiranja na dnevnom nivou je ograničen (trenutno je maksimalan, 100 osoba) i može se smanjiti u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije.

Prilikom dolaska na testiranje neophodno je poneti uplatnicu, pasoš i neki dokaz o putovanju (potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije; pozivno pismo privatnog ili pravnog lica u inostranstvu; putno osiguranje; prevoznu kartu; druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja).

U dva posebna saopštenja Institut je dao preporuke o radu otvorenih bazena i provetravanju. Za bazene se uglavnom predviđa distanca od dva metra i u bazenu i na otvorenom, dezinfekcija prostora i druge mere, preporuke Instituta se mogu preuzeti OVDE, dok se preporuke šta treba preduzeti na provetravanju u zatvorenim prostorijama mogu preuzeti OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay