Početna Gradske teme Institut za onkologiju Vojvodine dobija novi magnet

Institut za onkologiju Vojvodine dobija novi magnet

0

Institut za onkologiju Vojvodine dobiće uskoro najsavremeniji aparat za magnetnu rezonancu što će omogućiti preglede za novih tri hiljade pacijenata godišnje. Osim za kupovinu aparata čija je vrednost veća od 100 miliona dinara, Pokrajinska vlada opredelila je novac i za dogradnju dela prostora za smeštaj novog magneta.

Prilikom posete Institutu za onkologiju Vojvodine, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković obišao je Kliniku za radiologiju gde su nedavno završeni radovi dogradnje evakuacione rampe, lifta i stepeništa i najavio nove građevinske radove u ovoj ustanovi.

– U Institutu za onkologiju Vojvodine dnevno se zrači oko 200 pacijenata, a oko 150 njih prima hemoterapiju. Nažalost, zbog dugogodišnjeg nemarnog odnosa danas je oprema zastarela i često otkazuje, a veoma je skupa za održavanje – rekao je sekretar Gojković.

Podsećajući da je Pokrajinska vlada do sada izdvojila oko 42 miliona dinara samo za popravku opreme i kupovinu delova, Gojković je dodao da je za nabavku nove opreme opredeljeno 192 miliona dinara. Kupljena je nova oprema za brahiterapiju, uvedene su napredne tehnike u zračnoj terapiji i Institut za onkologiju Vojvodine sada je apsolutni lider u primeni ovih tehnika.

– Liste čekanja na zračnu terapiju smanjene su za 350 pacijenata, a cilj nam je da svi onkološki pacijenti dobiju na vreme svoju terapiju – izjavio je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo obišao je i Kliniku za internu onkologiju gde uskoro počinju radovi na adaptaciji svih bolesničkih soba i kupatila.

Izvor: RTV
Foto: vojvodina.gov.rs