Početna Gradske teme Internacionalni dan studenata se sutra obeležava

Internacionalni dan studenata se sutra obeležava

studentska_unija_srbije

Internacionalni dan studenata biće obeležen u utorak, 17. novembra u Novom Sadu i ostalim gradovima Srbije.
Ovom prilikom, Studentska unija Srbije i reprezentativna udruženja predstaviće aktivnosti studenata i njihovih pokreta, ciljeve i želje aktivnih mladih ljudi u gradu i pregled dešavanja u studentskoj sferi u protekle dve decenije.

Na internacionalnli dan studenata, mi, studenti cele zemaljske kugle, stojimo zajedno, kao studenti i kao ljudska bića da pozovemo na slobodnu mobilnost, slobodu kreatanja, slobodno učenje i studiranje, kao i slobodu da živimo sa dostojanstvom. U svetu u kom živimo, osećamo neophodnim da izgradimo jaku mrežu kako bismo podigli svest i izgradili međusobno razumevanje i solidarnost, ne samo u našim zajednicama već i prema mnogim ljudskim bićima – koja uče i studiraju na najrazličitije načine, u različitim životnim trenucima, koji su neretko primorani da napuste svoju zemlju zbog loše socio-ekonomske situacije, konflikata i zato što žele da upotpune sopstvene živote tražeći bolje uslove negde drugde na planeti“, navodi se u pozivu Studentske unije Srbije.

Program dešavanja u Svečanoj sali Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata:

18h – Uvodna reč;

18:30 – Kratko predstavljanje uloge aktivnih studentskih udruženja, a čiji su predstavnici naši ambasadori po stotinama skupova godišnje širom sveta

19h – Prezentacija studentskog pokreta u Srbiji i ideje – transformacija studentskog pokreta u dve decenije

19:10 – Dodela zahvalnica predstavnicima institucija i organizacija, koje su poslednja linija odbrane ovog marginalizovanog dela društva – najveće pokretačke energije

19:30 – Koktel za predstavnike institucija, medija i prijatelje

Kako navode u organizacijama studenata, poslednjih godina, zbog ekonomske i finansijske krize ali i krize vrednosti, vlast smanjuje sredstva za obrazovanje.

Pozivamo Vladu Republike Srbije da prekine sa tim trendom i da uredno ulaže u obrazovanje sa posebnim osvrtom na ljudska prava i građansko obrazovanje kao transverzalno, vrednosno orjentisano, koje unapređuje građansko društvo i neguje neophodnost promocije kulture mira, umanjujući konflikte i siromaštvo, koji stvaraju nestabilne migracije stanovništva, a posebno mladih, koji su najvredniji resurs koji imamo“, navode organizacije mladih.
Kako dodaju, edukacija je proces i niko ne sme da ima moć da sprečava nastavak učenja i deljenja znanja negde drugde u svetu.
Neki su primorani da napuste našu zemlju u potrazi za boljim materijalnim i edukacionim uslovima, ali treba imati u vidu i prepoznati da je nekima od nas to neophodno kako bismo ostvarili svoje aspiracije kao ljudskih bića“, kažu organizatori i pozivaju Novosađane na obeležavanje Internacionalnog dana studenata. Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata nalazi se u Ulici Sime Miloševića 6.

Autor i foto: 021.rs