Početna Gradske teme Invazija smrdibuba u Novom Sadu

Invazija smrdibuba u Novom Sadu

0

Poslednjih godina mnogi Novosađani suočeni su sa invazijom smrdibuba u svojim kućama, terasama i baštama. U ovom dobu godine oni se sklanjaju u zaklone. Za ljude ne predstavljaju nikakvu opasnost i nisu agresivne, ali ih se mnogi gade ili plaše. U samoodbrani mogu da luče specifičan neprijatan miris, a stručnjaci kažu da ne postoji efikasan sistem zaštite od tih insekata.

Braon-mramorasta stenica, poznatija kao smrdibuba ili smrdljivi martin, u Srbiji je registrovana prvi put pre pet godina u Beogradu i Vršcu da bi se kasnije razmnožila u celoj zemlji u urbanim sredinama, parkovima, a kasnije i na njivama. Stručnjaci kažu da je u našoj zemlji našla povoljne uslove za razvoj.

Njihovom razmnožavanju pogoduje topla i vlažna klima, a kako bi se na vreme zaštitili od nepovoljnih zimskih uslova, smrdljivi martini sada ulaze u stambene prostore i traže svoje sklonište za prezimljavanje.

– Posebnu pažnju privlači u urbanim sredinama kada traži mesto za prezimljavanje, a to su najčešće bilo kakvi zidani objekti, šupe, a posebna populacija živi i u parkovima. Otporna je i na niske temperature – kaže za RTV Aleksandra Konjević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Mnogim Novosađanima smetaju smrdibube zbog neprijatnog mirisa koji luče kada su napadnute, pa pokušavaju na razne načine da se zaštite od njih. Stručnjaci kažu da građani ne bi trebalo samostalno da upotrebljavaju hemijske mere zaštite. Isto tako i dodaju da ne postoji efikasan metod njihovog suzbijanja.

U našoj zemlji ne postoji prirodni neprijatelj za smrdibubu, a iz Kine odakle je došla putem transporta, uništava je prirodni predator.

Kao najučinkovitija prva linija obrane u borbi sa smrdljivim martinima pokazalo se postavljanje komarnika i uklanjanje svih pukotina na vratima i prozorima. Dodatno možete okvire vrata i prozora obrisati mirisnim vlažnim maramicama jer smrdljivi martini, navodno, ne vole intezivne mirise. Za veću učinkovitost možete poprskati mesta na kojima smrdibube ulaze u kuću rastvorom naseckanog belog luka i vode ili eteričnog ulja nane i vode.

Izvor: RTV, novisad.com
Foto: Pixabay