Početna Gradske teme Istorijski arhiv Novog Sada ostao u nadležnosti Grada

Istorijski arhiv Novog Sada ostao u nadležnosti Grada

0

Istorijski arhiv grada Novog Sada ostaće u nadležnosti grada, pošto je usvojen amandman na Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji je usvojen u Skupštini Srbije.

Da će Istorijskim arhivom i dalje upravljati novosadska lokalna vlast, potvrdio je i poslanik Srpske napredne stranke Žarko Mićin, koji je i podneo amandmane pre nekoliko dana.

Novi zakon o arhivu će, kako je najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, stvoriti zakonski okvir koji će obezbediti potpunu zaštitu i očuvanje arhivske građe, bez obzira na oblik u kojem nastaje.

Na sednici Skupštine su usvojene i izmene Zakona o kulturi kojim se preciznije utvrđuje koje sve delatnosti predstavljaju predmet regulisanja ovog zakona, kao i koje od njih imaju karakter umetničkih. Ministarstvo je navelo da se između ostalog, umetničkim disciplinama dodaje delatnost umetničke fotografije.

Novim zakonskim rešenjima uspostavlja se pravni osnov za jasno utvrđivanje kriterijuma na osnovu kojih će se procenjivati značaj kulturnih manifestacija i festivala na centralnom i lokalnom nivou. Pored toga, sistemski se uređuje oblast digitalizacije kulturnog nasleđa i reguliše oblast umetničke igre.

Izmenama i dopunama uvode se nova ograničenja koja će, kako navodi minstarstvo, dovesti do prestanka zloupotrebe korišćenja stanja vršilac dužnosti direktora i shodno tome izbegavanja javnih konkursa za njihov izbor. Takođe, preciziraju se uslovi za izbor direktora ustanova kulture i tako prevazilaze problemi koji su se pokazali u dosadašnjoj praksi.

Poslanici su potvrdili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Reriha Ruskoj Federaciji. Sprovođenjem Sporazuma najstariji srpski ćirilični rukopis, koji se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, biće kompletiran sa nedostajućim listom br. 166. koji je u XIX veku odcepio i ukrao ruski sveštenik i potom odneo.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay