Početna Gradske teme Izabrana četiri pobednička rada za uređenje javnih površina na Detelinari, Južnom Telepu,...

Izabrana četiri pobednička rada za uređenje javnih površina na Detelinari, Južnom Telepu, u Sremskoj Kamenici i u Kovilju.

0

Stručni žiri “Fondacije 2021” izabrao je četiri pobednička rada sa konkursa za uređenje četiri javne površine na Detelinari, Južnom Telepu, u Sremskoj Kamenici i u Kovilju.

Pobednički radovi će poslužiti kao idejna rešenja za konačno uređenje pomenutih lokacija, a već sledeće godine se može očekivati da usledi njihovo uređenje.

Za uređenje svake lokacije iz budžeta Grada biće izdvojeno po četiri miliona dinara. Predstavnici komisije su naveli da su zadovoljni pristiglim radovima, kojih je bilo 57 i koje su poslali ne samo autori iz Novog Sada, već i iz zemalja okruženja.

Pobednički rad za Trg Zmaj Jove u Sremskoj Kamenici izradio je tim u sastavu Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić, Maja Medić, Neda Medić i Nebojša Jeremić, a nagrađeni rad za Južni Telep je napravila Tijana Miljić.

Za uređenje parka i pijace u Kovilju izabran je rad tima koji su činili Jelena Jelačić, Tijana Radovanović, Aleksa Bekić i Pavle Nikolić, dok je kao predlog za uređenje zelene blokovske površine između zgrada u Rumenačkoj 25 i 29 na Detelinari izabran rad Alberta Topića i Fedora Jurića.

Posebno je izabran i rad na osnovu glasova građana, koji su za predložene radove glasali na sajtu “Fondacije 2021”. Radi se o jednom od predloga za uređenje Južnog Telepa.

Nagrađeni su dobili po 120.000 dinara, a pobednički rad po oceni publike 75.000 dinara.

Član žirija, arhitekta Darko Polić je podsetio da je ceo proces počeo sa anketiranjem i ispitivanjem putem fokus grupa, potom javnog pozivanja i primanja pristiglih radova i na kraju rada žirija i selekcije i vrednovanja radova. Ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora.

Podsetimo, Fondacija “Novi Sad 2021” je u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica pokrenula još u junu proces uređenja javnih prostora pod nazivom “Urbani džepovi“. Ideja je da se kreira trajni model u kom će građani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja takvih prostora, a u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini.

Predstojeća uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih “Novih mesta” za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Izvor: 021.rs
Foto: EPK2021

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here