Početna Gradske teme Izabrana imena za pet bizona na Fruškoj gori, jedini mužjak nazvan Đuka

Izabrana imena za pet bizona na Fruškoj gori, jedini mužjak nazvan Đuka

Glasanje za imena četiri ženke i jednog mužjaka evropskog bizona, koji su iz Poljske stigli u Nacionalni park Fruška gora, završeno je juče, a građani Srbije su svoje nove miljenice nazvali Fruška, Mila, Ninja, Cveta, dok je jedini mužjak poneo ime Đuka.

„S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz tri države – Srbije, Španije i Poljske – dali su svoje predloge za nadimke, a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika”, objavio je na Fejsbuku Nacionalni park Fruška gora.

U saopštenju se dodaje da su „Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta prvih pet jedinski evropskog bizona koji će u Nacionalnom parku Fruška gora značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije“.

“U narednim danima bizoni će biti ispušteni u veći ograđeni prostor a javnost će biti obaveštena o svim detaljima”, dodaje se.

Bizoni su na Frušku goru iz Poljske stigli 29. marta, a kako je sredinom aprila izjavio direktor Nacionalnog parka Radoslav Krunić odmah su stupili u četrdesetodnevni period karantina i adaptacije.

Izvor: N1
Foto: NP Fruška gora / Facebook