Početna Gradske teme Izabrana imena za pet bizona na Fruškoj gori, jedini mužjak nazvan Đuka

Izabrana imena za pet bizona na Fruškoj gori, jedini mužjak nazvan Đuka

0

Glasanje za imena četiri ženke i jednog mužjaka evropskog bizona, koji su iz Poljske stigli u Nacionalni park Fruška gora, završeno je juče, a građani Srbije su svoje nove miljenice nazvali Fruška, Mila, Ninja, Cveta, dok je jedini mužjak poneo ime Đuka.

„S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz tri države – Srbije, Španije i Poljske – dali su svoje predloge za nadimke, a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika”, objavio je na Fejsbuku Nacionalni park Fruška gora.

U saopštenju se dodaje da su „Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta prvih pet jedinski evropskog bizona koji će u Nacionalnom parku Fruška gora značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije“.

“U narednim danima bizoni će biti ispušteni u veći ograđeni prostor a javnost će biti obaveštena o svim detaljima”, dodaje se.

Bizoni su na Frušku goru iz Poljske stigli 29. marta, a kako je sredinom aprila izjavio direktor Nacionalnog parka Radoslav Krunić odmah su stupili u četrdesetodnevni period karantina i adaptacije.

Izvor: N1
Foto: NP Fruška gora / Facebook