Početna Gradske teme Izabrane kompanije koje će urediti centar grada kod SNP-a, posao vredan 378...

Izabrane kompanije koje će urediti centar grada kod SNP-a, posao vredan 378 miliona dinara

0

Gradska uprava izabrala je kompanije koje će obaviti posao dugo očekivanog uređenja dela centra, kod zgrade Srpskog narodnog pozorišta.

Posao je pripao grupi ponuđača koja se jedina odazvala na javni poziv za dodelu posla. Tako će na uređenju dela centra raditi novosadske “Energotehnika – Južna Bačka”, “Put-invest”, “AB&CO” i “Geotehnika”, kao i “Montop” iz Veternika i “Nukleus” iz Lazarevca”, uz podizvođače “Green decor” iz Beograda, “Rasing” iz Vršca i “Urban-Mobiliar” iz Knića.

Deo centra kod SNP-a će urediti po ceni većoj od 378 miliona dinara sa uračunatim PDV-om, što je tek neznatno niže od procenjene vrednosti radova. Rok za završetak radova je 270 kalendarskih dana, odnosno devet meseci.

Gotovo ista grupa firmi je već bila ponuđač na prvom tenderu za ove radove, koji je sproveden na leto, ali koji je bio neuspešan, jer je postojao niz nedostataka u dokumentaciji ponuđača. U odnosu na taj period, cena i rok za završetak radova su ostali gotovo identični.

U gradskom budžetu se navodi da će radove Novi Sad platiti sopstvenim sredstvima, tako što će 154 miliona dinara izdvojiti u ovoj, a 161 milion u narednoj godini. Međutim, ugovorom je predviđeno da ove godine bude isplaćeno 65 miliona dinara, a naredne još 250 miliona.

Radove je trebalo da sufinansira i AP Vojvodina, ali se odustalo od toga zbog manjih prihoda u pokrajinskoj kasi, usled krize nastale zbog pandemije korona virusa. Dodajmo i da je prvobitna procenjena vrednost radova bila gotovo 445 miliona dinara, ali je, u međuvremenu, ona smanjena.

Prema projektu rekonstrukcija podrazumeva parterne i hortikulturne radove na Pozorišnom trgu, u delu Uspenske ulice i u prolazu između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra na površini od 8.110 kvadratnih metara, od kojih je oko 2.810 metara kvadratnih predviđeno za zelenilo.

Takođe, prema projektu, koji se oslanja na arhitektonska rešenja sa konkursa od pre dve godine, okolina SNP-a će umesto mermera dobiti granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod nikada završene zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice srušene zbog gradnje pozorišta.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay