Početna Gradske teme Izdata građevinska dozvola za parterno uređenje dela centra Novog Sada

Izdata građevinska dozvola za parterno uređenje dela centra Novog Sada

Gradska uprava izdala je građevinsku dozvolu za prvu fazu parternog uređenja dela centra Novog Sada i sada se čeka javna nabavka za izvođača radova.

Ovde se radi se o behatoniranju Trga slobode, Pozorišnog trga, prostora gde je sada garaža iza Srpskog narodnog pozorišta, što se najavljuje već godinama. U pitanju su prostori koji nisu sređivani 2004/2005. kada su behatonom popločane Dunavska i Zmaj Jovina ulica, Katolička porta, delovi Pašićeve, Njegoševe i drugi delovi užeg centra.

Dozvolu je Upravi za građevinsko zemljište i investicije izdala Uprava za urbanizam i građevinske poslove 3. januara i za sada se ne može reći kada bi radovi mogli da počnu, jer tender još nije raspisan.

U samoj građevinskoj dozvoli se navodi da su radovi na parternom uređenju okoline SNP-a i Trga slobode procenjeni na 306.624.212,36 dinara bez PDV-a. Ova procena je slična iznosu od 368.576.000 dinara sa PDV-om, koliko je planirano u budžetu Grada i Programu uređenja građevinskog zemljišta. Tačna cena će se znati nakon javne nabavke.

Pomenimo i da je u budžetu Grada navedeno da se za parterno uređenje centra planiraju sredstva i u 2021. godini u visini od 300.000.000 dinara.

Podsetimo da za sada nije poznato kako će tačno izgledati ovaj deo centra grada jer projekat nije predstavljen javnosti iako je sproveden arhitektonski konkurs koji je u osnovi predvideo da se nastavi behatoniranje centra i smanje zelene površine. Naime, projekat na osnovu kog je dobijena građevinska dozvola je izradio “Andzor engineering” zajedno sa “Đorđe Bajilo arhitekti”, “Studio MS” iz Sombora, “Hidrozavod DTD”, “Geoglobal” i “Koto” iz Beograda, i prema ugovoru sa UGZI-jem, uopšte nisu bili u obavezi da prilikom projektovanja primene rešenja sa arhitektonskog konkursa iz 2018. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay