Početna Gradske teme Izdvojeno odeljenje osnovne škole u Temerinu nema toalet ni fiskulturnu salu

Izdvojeno odeljenje osnovne škole u Temerinu nema toalet ni fiskulturnu salu

0

Više od 200 roditelja i stanovnika Temerina potpisalo je peticiju kojom se traži rešavanje višedecenijskog problema izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Petar Kočić”.

Šest odeljenja od prvog do četvrtog razreda, odnosno više od sto učenika škole “Petar Kočić”, nastavu pohađa u izdvojenom objektu koji im je, zbog nedostatka prostora ustupila druga škola u Temerinu, OŠ “Kokai Imre”, a koji od prostorija ima samo učionicu, zbornicu i hodnik. Da bi išli u toalet ili na fiskulturnu nastavu, deca moraju da izađu iz objekta i kroz dvorište odu do glavne zgrade “Kokai Imre” škole.

Kako navode roditelji u dopisu, ovaj objekat među građanima je poznat i kao “pilićarnik”. Najveći problemi su, kako ocenjuju, nepostojeća vrata na ogradi, dom zdravlja pored objekta i prometna saobraćajnica na sedam metara od vrata od same učionice, odnosno manje od dva metra od ograde.

Kažu i da se u školi ne pojavljuje saobraćajni policajac da nadgleda bezbednost dece, uprkos nebezbednom okruženju.

Takođe, ovaj objekat nema toalet, pa deca moraju da izlaze napolje kako bi otišla u toalet u drugoj zgradi, što, smatraju roditelji, ometa decu u nastavi i predstavlja veliki problem naročito kada su loši vremenski uslovi.

“Sala za fizičko u susednoj zgradi prokišnjava, buđava je, a rasvetu na plafonu drži, valjda, samo dobra volja. U prevodu deca ne mogu da imaju fiskulturu, a uvereni smo da neki od naših cenjenih zakona pominje da je deca moraju imati, pa čak i ulazi u prosek ocena”, navodi se u pismu koje su roditelji uputili predsedniku opštine Temerin Đuri Žigi.

Dodaju i da deca moraju da idu u međusmenu zbog nedostatka prostora, “što je problem za roditelje koji rade od 9 do 17h”.

Kako za 021 kaže Zoltan Idei, jedan od roditelja koji su sastavili pismo, niko iz opštine im nije odgovorio, jer se, kako im je rečeno, dopis zagubio.

“Mi baš zbog toga nismo hteli da predamo originalne potpise jer smo mislili da će tako nešto da se dogodi. Gospođa na pisarnici nam je rekla da se nikad ništa nije zagubilo i da ne treba da brinemo i sad se odjednom baš naša peticija zagubila. Mi smo više puta zvali i da zakažemo sastanak sa predsednikom opštine, ali on je uvek bio ili zauzet ili odsutan”, objašnjava Idei.

On dodaje i da se svake godine najavljuje da će problem biti rešen “sledeće godine”.

“Da je predsednik opštine bar došao i javio se umesto što je podvio rep i ćuti u kancelariji, bilo bi u redu. Bar da je dao neke garancije i obećanja, ali čak ni to, a deca su u pitanju.”

Direktorka Osnovne škole “Petar Kočić” Aleksandra Mišković kaže za 021 da je objektu potrebna sanacija, pre svega krova, ali i da je neophodno dugoročnije rešenje jer “dece je sve više”.

“Objekat je zapravo ambulanta koja je prerađena i napravljen je ulaz sa malom učionicom uz tu ambulantu. Stvarno je neuslovno u tom smislu da ambulanta koja pruža svoje usluge je skoro vrata do vrata sa učionicom koju pohađaju naša zdrava deca. To je objekat na metar i po, dva od ograde, koja nije zatvorena i tu je odmah trotoar pa put. Tu je čak i kolski ulaz za dostavno vozilo iz vrtića, jer je malo dublje u tom terenu i vrtić. Ipak, direktor škole ‘Kokai Imre’ je obezbedio čuvara, tako da je bezbednost na višem nivou nego ranije”, objašnjava ona.

Dodaje da se nada da će opština uložiti sredstva da se objekat sanira, kao i da se nadogradi.

“Imali smo ranije razgovor i sa predsednikom opštine i sa pomoćnikom predsednika. Znači ide se u tom pravcu i razmišlja se o tome. Imali smo sastanak i sa roditeljima dece koja pohađaju nastavu u tom objektu, na kom sam im rekla da će mi učiniti uslugu ako pokrenu tu priču i sada čekamo na predsednika opštine da zakaže sastanak”, navodi Mišković.

U opštinskom budžetu za 2019. godinu nisu predviđena sredstva za obnovu izdvojene učionice Osnovne škole “Kokai Imre”.

Iz opštinske uprave nisu odgovorili na pitanja novinara u vezi sa ovom temom.

Podsetimo, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je nedavno da je 95 odsto toaleta u školama širom Srbije “dovedeno u red”, a ulaganje u školske objekte se nastavlja.

Izvor: 021
Foto: Pixabay