Početna Gradske teme Izložbom “3E: Ekologija, Etika, Estetika” počinju Dunavski dijalozi 2022

Izložbom “3E: Ekologija, Etika, Estetika” počinju Dunavski dijalozi 2022

0

Ovogodišnji festival savremene umetnosti, Dunavski dijalozi, počinje 22. jula u 20h izložbom 3E: Ekologija, Etika, Estetika u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirki Rajka Mamuzića u Novom Sadu. S obzirom na to je da Novi Sad Evropska prestonica kulture, a Dunavski dijalozi deo zvaničnog programa EPK2022, tako će i program ove godine biti bogatiji i trajaće tokom celog leta.

3E je prva u nizu izložba koja odgovara na pitanje i ovogodišnju temu festivala – Quo vadis mundi? Dosadašnje izložbe Dunavskih dijaloga bile su koncipirane tematski i usmerene ka aktuelnim pitanjima čoveka našeg doba (Umetnost u doba (ne)emocionalnosti, Umetnost u okružju globalne nesigurnosti, Upotreba čoveka, Quo vadis homo?…) pa je tako slučaj i sa ovogodišnjim.

Svoje odgovore i viđenja ovog složenog pitanja – Kuda ide svet? kroz svoja umetnička dela dali su Happy Trash Production, Adrienn Ujhazi, Nemanja Milenković,Vesna Tokin, Radomir Knežević, Cristian Răduță, Nona Inescu, Lea Rasovszky čiji radovi će biti izloćeni na 3E.

Oni se bave temom ekološkog sistema za vreme i posle velike pandemije Covida 19. Pandemijska kriza je učinila vidljivim brojne probleme savremenog čoveka: mnogi su pandemiju doživeli kao – metaforički i praktični odgovor prirode čoveku koji, obuhvaćen ideologijom i praksom besnog liberalnog kapitalizma, vođen filozofijom profita, na veštački način remeti uobičajen tok prirodnog poretka. U takvim okolnostima savremena umetnost reaguje svojim etičkim i estetskim kriterijumima.

Multidisciplinarna komunikativnost, kontekstualizacija ili medijalizacija umetničkog iskaza nas upućuju na duhovno razrešenje problema biološke ugroženosti čoveka i prirode, ali i na akcentovanje moralno-etičkog iskliznuća koje se dešava pred našim očima tokom uvodnih decenija XXI stoleća. A to uočavanje, umetničko promišljanje podiže svest o onim situacijama pred kojima je potrebno biti angažovan. Uostalom, nije li upravo u tome smisao umetnosti? – poručuje Sava Stepanov, umetnički direktor festival.

3E: Ekologija, Etika, Estetika trajaće do 6. avgusta, nakon čega nas očekuju izložbe – SMALL REBOOTS by Japanese artists i Izvan centra u avgustu i Slovenija u fokusu i NOVI SAD + u septembru.

Izvor: rtv.rs
Foto: EU Info Point Novi Sad