Početna Gradske teme Izmene kućnog reda: Stanari i inspekcija ponovo na direktnoj vezi

Izmene kućnog reda: Stanari i inspekcija ponovo na direktnoj vezi

0

Izmenama odluke o opštim pravilima kućnog reda u novosadskim zgradama, koje su usvojene na poslednjoj prošlogodišnjoj sednici Skupštine grada, ponovo je omogućeno građanima da zovu direktno komunalnu inspekciju za kršenje kućnog reda.

To, i izuzimanje iz propisanog vremena za odmor perioda od 16 sati 13. januara do četiri sata ujutro, najvidljivije su izmene odluke koja je doneta 2017. godine.

Vreme odmora u zgradama i dalje ostaje na snazi radnim danima od 16 do 18 sati i od 23 do pet sati narednog dana, a vikendom od 16 do 18 sati i od 23 do sedam sati narednog dana. Umesto jednog izuzetka od tog vremena, koji je do sada bio 31. decembra od 16 časova do četiri sata ujutro 1. januara, sada je taj period omogućen 31. decembra, 1. i 13. januara.

Institut kućnog slavlja koji je u prvobitnoj odluci omogućavao remećenje kućnog odmora do jedan sat po ponoći, ukoliko se prethodno obaveste komšije, sada je ukinut. Ukinuta su i tri člana odluke koji su nalagali da se radovi na zajedničkim instalacijama u zajedničkim delovima zgrade ne mogu izvoditi bez odluke nadležnog organa, da upravnik zgrade mora da obeleži eventualno sklonište u zgradi, te da je stanar, između ostalog, odgovoran za ponašanje svih koji se nalaze u njegovom stanu.

Član 44. odluke, koji je uređivao da u slučaju kršenja kućnog reda stanar u pisanoj formi obaveštava upravnika zgrade, koji potom ukazuje to prekršiocu i čini belešku, te, ukoliko se remećenje reda ponavlja, to prijavljuje komunalnoj inspekciji, izmenjen je i sada omogućava i upravniku i stanaru da na svoju inicijativu pozovu nadležnu inspekciju. Upravnik zgrade dužan je da inspekciji dostavi podatke o stanaru koji krši odredbe kućnog reda.

U obrazloženju iz skupštinskog materijala kaže se da su pojedine odredbe izazavale “određene nejasnoće” te su morale da budu menjane, mada je i pri donošenju prvobitne odluke javnost ukazivala na to da zakon omogućava građanima direktan kontakt sa komunalnom inspekcijom i policijom.

Preostalim izmenama usaglašene su pojedine odredbe sa kaznenim odredbama i drugim propisima u kojima su utvrđene strožije kazne za pravna lica nego za preduzetnike.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay