Početna Gradske teme Izolacija problem za osobe sa invaliditetom

Izolacija problem za osobe sa invaliditetom

Mere borbe protiv širenja virusa, kao što su fizička distanca i samoizolacija, često teško podnose zdrave osobe, a za one koji se oslanjaju na pomoć drugih, mogu da budu nepremostiva prepreka. Koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i kako osim fizičkog sačuvati i mentalno zdravlje, predočavaju predsednica novosadskog centra “Živeti uspravno” Milica Ružičić Novković i psiholog Tanja Stojšić Petković.

Predsednica novosadskog centra “Živeti uspravno” Milica Ružičić Novković ističe da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa mnogim izazovima, a da najveće teškoće imaju oni koji su u kolektivnom smeštaju.”

– Ne zna se u kakvoj su situaciji jer su zaključane, odnosno ne dozvoljava im se izlazak od samog početka, od proglašenja epidemije do dana današnjeg, s tim što se broj obolelih povećava. Ono što se pretpostavlja, na globalnom nivou, jeste da je najveći broj umrlih upravo u kolektivnom smeštaju – kaže Ružičić Novković.

Ona ističe da najveći broj država, uključujući Srbiju i susedne zemlje, prilikom donošenja odluka nije uključilo i osobe sa invaliditetom. Držanje odstojanja za osobe sa invaliditetom je veliki problem jer je fizički kontakt osnova za nesmetano funkcionisanje.

– Recimo, ja moram da ustanem iz kreveta tako što će neko da me uhvati za ruku. Samim tim, osoba koja to radi i ja smo ugrožene – objašnjava Ružičić Novković.

Psiholog Tanja Stojšić Petković smatra da osobe sa invaliditetom imaju bolju toleranciju na stres jer su naviknute na život u ograničenjima. Ipak, neizvesnost pandemije i njene posledice mogu biti pokretač depresije.

– Sad ako imate osobu sa invaliditetom koja je prihvatila svoj invaliditet i koja je naučila da živi sa tim i da napravi najbolje od toga što može, a da mora da odustane od nekih svojih planova zbog ovoga i da mora da se prilagođava, to neminovno dovodi do pojačanih strahova i do pojačanih nekih negativnih strana života – ističe Stojšić Petković.

Ona zaključuje da je očuvanje emocionalne ravnoteže i mentalnog zdravlja izazov za sve, te da su psihološka savetovanja organizacija “Iz kruga – Vojvodina” i “Srce”, kao i Psihološkog kontakt centra Doma zdravlja “Novi Sad” dostupna svima i besplatna.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay