Početna Gradske teme Jačanje saradnje između Grada Novog Sada i Grada Ulma

Jačanje saradnje između Grada Novog Sada i Grada Ulma

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ulma Gunter Ciš potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Grada Ulma iz Savezne Republike Nemačke.

“Ovim smo napravili osnov za još bolju saradnju. Grad Ulm je prema Novom Sadu bio više nego otvoren i kooperativan u prethodnom periodu. Oni su nas podržali u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture, a pored njihove podrške i saveta, mi zajedno idemo ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva, koji su obuhvaćeni Dunavskom strategijom. Ta saradnja se često spominje, ali u praksi i nema toliko vidljivih rezultata. Ja ću sa kolegom iz Ulma insistirati upravo na tim konkretnim stvarima, koje direktno mogu da utiču na kvalitet života građana naša dva grada i dve države”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Saradnja između strana potpisnica Sporazuma postoji već više od jedne decenije, pre svega u okviru Saveta dunavskih gradova i regiona, kroz aktivno učešće u realizaciji projekata predviđenih Dunavskom strategijom Evropske unije. Na osnovu potpisanog Sporazuma, radiće se na očuvanju i unapređenju odnosa dva grada i razvijaće se mogućnosti za partnerske odnose u oblastima nauke, privrede, turizma, pokretanja infrastrukturnih projekata i sporta.

Gradonačelnik Ulma Gunter Ciš rekao je da Novi Sad i Ulm spaja Dunav kao jaka veza, ali da te gradove povezuje i dvoje ljudi – Mileva i Albert Ajnštajn.

“Takođe, povezuje nas i dugo prijateljstvo, a ja sam želeo da moja prva zvanična poseta kao gradonačelika Ulma, bude upravo Novom Sadu i time želim da iskažem svoje poštovanje. Čestitam na prestižnim evropskim titulama, koje su još jedan od razloga zbog kojih sam ponosan što smo u dobrim odnosima”, rekao je Gunter Cuš i dodao da će se partnerstvo Novog Sada i Ulma, još većim intenzitetom, nastaviti u budućnosti.

Autor: NsHronika
Foto: Grad Novi Sad