Početna Gradske teme Javna akcija antifašista sutra povodom Dana oslobođenja Novog Sada

Javna akcija antifašista sutra povodom Dana oslobođenja Novog Sada

Antifašistička koalicija sutra će organizovati javnu akciju povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Tom prilikom će se u Zmaj Jovinoj ulici, kod Katedrale, sa početkom u 17 časova, organizovati akcija “Dan pobede”, kada će aktivisti razgovarati sa građanima, deliti brošure “Heroine i heroji antifašizma”, a nastupiće i hor “Naša pjesma” koji izvodi antifašistički i partizanski repertoar.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević kaže za 021.rs da se pomalo zaboravlja da su Srbija, nekadašnja Jugoslavija, i Vojvodina, imale veliku ulogu u Drugom svetskom ratu i da je u tom ratu pobeđeno najveće zlo koje je postojalo u istoriji čovečanstva – fašizam.

“Pridružujemo se oslobođenju Novog Sada i svim velikim događajima iz 1944/45. godine, tako što ćemo imati javnu akciju, koja će se sastojati iz dva dela. Prvi deo je akcija u Zmaj Jovinoj ulici, kod Katedrale, a od 19 časova pa nadalje, bićemo u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3) gde će se organizovati tribina ‘Gde stanuje ekstremizam?’ i tu će biti predstavljeno nekoliko radova koji su radili mladi antifašisti, koji su jako zanimljivi”, poručuje Radosavljević.

U okviru debate govoriće pravnica Sofija Mandić iz Centra za podršku ženama i istoričar Milovan Pisari iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu. Okupljenima će se obratiti i profesor Duško Radosavljević, dok će moderatorka biti novinarka Vanja Đurić.

Duško Radosavljević dodaje da je Antifašistička koalicija osnovana početkom ove godine, a okuplja organizacije koje znaju da su savremena Vojvodina, Srbija i cela Evropa, stvorene na tekovinama antifašizma.

“Odnosno stvorene su na ideji da se ne može ugrožavati drugi, da se mora živeti sa drugim i da se mora suprotstaviti svakom ataku koji želi da poništi drugo. To je srž modernog antifašizma. Istovremeno, poštujemo tradiciju ovih prostora, jer narodi koji su živeli na ovim prostorima nemaju čega da se stide, nego bi trebalo da budu ponosni zato što su pre 70 i više godina bili na pravoj strani. Tada, kada je bilo teško biti čovek, oni su to bili i uspeli su da pobede u borbi. To što neki danas ne poštuju to, ne svedoči o tome da je to bila loša stvar, nego znači da imaju pokvarene političke namere. Zbog takvih pojava moramo stalno da osvetljavamo put, da se stalno protiv toga borimo i ukazujemo šta jeste dobro, a šta jeste loše”, zaključuje predsednik Saveza antifašista Vojvodine za 021.rs.

Novi Sad – Grad Heroj ove godine će obeležeti 74 godine od oslobođenja od fašističke okupacije. Novi Sad je 23. oktobar 1944. dočekao sa gotovo uništenom industrijom, bez struje i sa trećinom stanovnika manje nego pre rata, jer je više od 20.000 ljudi proterano, a oko 5.000 njih je ubijeno u stratištima.

Podsetimo, program Antifašističke koalicije počinje sutra u 17 časova u Zmaj Jovinoj ulici, kod Katedrale. Više o tome možete da pronađete i OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay