Početna Gradske teme Javni poziv: Grad finasira stručnu praksu i pripravnike

Javni poziv: Grad finasira stručnu praksu i pripravnike

ThinkstockPhotos-Novi Sad (1)

Grad Novi Sad objavio je dva javna poziva – Javni poziv za realizaciju programa stručne prakse i Javni poziv za stručno osposobljavanje pripravnika na teritoriji Grada Novog Sada u 2016. godini.

Ovo su prve dve mere iz Akcionog plana zapošljavanja koje ćemo realizovati u 2016. godini. Grad Novi Sad je za obe mere izdvojio 66,6 miliona dinara, a planirano je da se programima obuhvati oko 200 mladih koji su nezaposleni i nemaju radnog iskustva u struci – izjavio je član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski.

Program stručne prakse finansira se od 6 do 12 meseci za ukupno 120 nezaposlenih lica i to: 100 lica sa završenim visokim obrazovanjem i 20 lica sa završenim višim ili trogodišnjim visokim obrazovanjem. Grad finansira novčanu pomoć nezaposlenim licima na stručnoj praksi u iznosu od 20.000 dinara, odnosno 18.000 dinara i odgovarajuće doprinose.

Program pripravnika podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad u struci i sticanje uslova za polaganje pripravničkog, odnosno drugog stručnog ispita, za period od 12 meseci. Sredstva za realizaciju programa pripravnika koriste se za naknadu troškova zarade pripravnika, u mesečnom iznosu od 38. 000 dinara za stručno osposobljavanje 80 pripravnika sa visokim obrazovanjem, u periodu od 12 meseci.

Javni pozivi za program pripravnika i program stručne prakse su otvoreni do 18. februara, a više informacija zainteresovani poslodavci sa teritorije Grada Novog Sada mogu dobiti u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka 110 a, telefonom na 452 – 414, 6614 – 085 i 66 – 24 – 282, kao i na sajtu Grada na linkovima – za strucnu praksu i program pripravnika.

SUBVENICE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE:

Grad Novi Sad je za realizaciju mera iz Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu iz budžeta izdvojio 105 miliona dinara, a osim programa pripravnika i programa stručne prakse i ove godine će se realizovati mere kao što su javni radovi, subvenicije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje, zatim sajmovi zapošljavanja i univerzitetska profesionalna praksa studenata.

Istakao bih program podsticanja samozapošljavanja, tako da smo za ovu godinu predvideli povećanje subvencija za početnike u biznisu koje će pojedinačno iznositi od 150.000 do 400.000 dinara u zavisnosti od delatnosti i biznis planova, a poseban javni poziv za samozapošljavanje biće namenjen nezaposlenim ženama koje žele da pokrenu sopstvene biznise. Svima onima kojima Grad Novi Sad odobri subvencije za samozapošljavanje biće obezbeđena i besplatna usluga mentorstva. Pored navedenog, Grad Novi Sad će finansirati obuke za deficitarna zanimanja iz oblasti IT sektora i za stare zanate – istakao je Sečujski.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos