Početna Gradske teme Jelica Belović Bernadžikovska i Nađ Bela dobijaju spomen-ploče u Novom Sadu

Jelica Belović Bernadžikovska i Nađ Bela dobijaju spomen-ploče u Novom Sadu

0

Jelica Belović Bernadžikovska i Nađ Bela dobiće spomen-ploče u Novom Sadu.

Savet za kulturu je jednoglasno prihvatio inicijativu Kola srpskih sestara Eparhije bačke o postavljanju spomen-ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj. Spomen-ploča će biti postavljena na unutrašnju stranu istočnog zida Uspenskog groblja. Jelica Belović Bernadžikovski je bila poznati pedagog, etnograf, muzeolog, književnica i prevodilac, najbolji poznavalac tkanja i veza na prelazu iz 19. u 20. vek. Radila je kao nastavnica u Mešovitoj građanskoj školi u Novom Sadu, sahranjena je na Uspenskom groblju, ali joj se ne zna grobno mesto.

Savet je prihvatio i inicijativu o postavljanju spomen-ploče Nađ Beli, profesoru fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu, koji je poginuo kao pripadnik JNA 1992. godine. Inicijativa je potekla od Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a spomen-ploča će biti postavljena na dvorišnom, severoistočnom zidu Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”.

Na sednici su razmatrane i upućene stručnim službama na dalje razmatranje inicijativa za podizanje spomen-obeležja Nikoli Tesli, na predlog trinaest direktora ustanova kulture Novog Sada, zajedno sa predlogom Mladena Kecmana koji se lično obratio predsedniku Republike i inicijativa Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, za podizanje biste dr Petera Švarca ispred Pasterovog zavoda u Novom Sadu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here