Početna Gradske teme Jesenja akcija sadnje zelenila i cveća na javnim površinama

Jesenja akcija sadnje zelenila i cveća na javnim površinama

0

Jesen je vreme kada vegetacija miruje i predstavlja idealan period za sadnju novog zelenila. Zbog toga je u toku sadnja novih sadnica u više delova grada.

Kako je saopšteno iz Gradskog zelenila, u toku je realizacija projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila dela ulice Bate Brkića, sa stambenim blokom ograničenim ulicama Miloja Čiplića, Braće Dronjak, Bulevara Jovana Dučića i Bate Brkić u Novom Sadu“.

Ovim projektom predviđeno je ozelenjavanje novoizgrađenog dela ulice Bate Brkić sa stambenim blokom i podrazumeva sadnju 222 komada sadnica drveća lišćarskih i četinarskih vrsta, 4.952 komada sadnica šiblja, podizanje 382 m žive ograde u zoni razdelnog ostrva, rekonstrukcija blizu 7.000 kvadrata travnjaka i postavka zaštitnih metalnih stubića kako bi se sprečilo nepropisno parkiranje i uništavanje zelenila. U zoni stambenog bloka biće postavljene parkovske klupe za miran odmor i rekreaciju stanovnika ovog dela grada.

Pored ovog, u toku je i realizacija projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila na prostoru ograničenom ulicama Bulevar Oslobođenja, Dimitrija Tucovića, Sremskom i Železničkom ulicom u Novom Sadu“. Ovaj projekat podrazumeva orezivanje i uklanjanje suvih i bolesnih grana sa postojećih stabala, sanaciju postojećeg zelenila i sadnju novog. Sadi se 107 komada sadnica drveća japanske trešnje, lipe, koprivića, divljeg kestena i drugih vrsta, 886 komada sadnica ukrasnog šiblja, izradu cvetne gredice i sadnju perena, takođe postavljanje parkovskih klupa.

Sadnja stabala, u delovima koji su u neposrednoj blizini podzemne infrastrukture, se vrši u polipropilenske cevi kako korenovi sistem ne bi ugrožavao infrastrukturu, kao i zbog zaštite same biljke prilikom eventualnih infrastrukturnih radova u budućnosti.

Ovi projekti finansiraju se kroz program Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Ove nedelje iz rasadnika Gradskog zelenila izašlo je blizu 70.000 komada sadnica sezonskog cveća i oko 40.000 komada lukovica lale koje će oplemeniti cvetne gredice, žardinjere, kandelabre u gradu. Uređuju se cvetne gredice u ulici Modene, Dunavskom parku, na Keju, Petrovaradinskoj tvrđavi, Staničnom trgu, Štrandu, kandelabri koji ulepšavaju ulice grada, Grb grada kod zgrade Banovine biće osveženi jesenjim aspektom cveća iz Gradskog zelenila.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay