Početna Gradske teme JKP “Vodovod” i “Čistoća” planiraju da otpuste 75 radnika

JKP “Vodovod” i “Čistoća” planiraju da otpuste 75 radnika

vodovod_novi_sad

Govoreći nedavno o smanjenju broja zaposlenih u gradskoj administraciji i javnim preduzećima, gradonačelnik Miloš Vučević je naveo i “Čistoću” i “Vodovod i kanalizaciju” kao javna preduzeća koja predviđaju stimulativno otpuštanje zaposlenih u ovoj godini.

Programi poslovanja “Vodovoda” i “Čistoće” predviđaju smanjenje broja zaposlenih – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević pred poslednje zasedanje gradske skupštine u 2015. godini. – Mi imamo novac koji je obezbeđen od smanjenja fonda zarada za tri odsto. Do 7. februara pred odbornicima će se naći i odluka o racionalizaciji ukupnog broja zaposlenih u gradskoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama.

U programima poslovanja ta dva preduzeća za 2016. godinu, koji su i usvojeni na pomenutoj sednici, stoji promena broja radnika: iz “Vodovoda” bi trebalo da ode 56 radnika, od kojih jedan u penziju, a ostali uz stimulativnu otpremninu, dok u “Čistoći” planiraju da kao tehnološki višak otpuste 19 zaposlenih i zaposle dodatnih 59 ljudi zbog povećanog obima posla. To povećanje broja zaposlenih uslediće ako se promeni odredba Zakona o budžetskom sistemu po kojoj korisnici javnih sredstava ne mogu zapošljavati na slobodna radna mesta do kraja 2016. godine.

Tim izmenama “Vodovod” bi, umesto 798 zaposlenih, već u prvom kvartalu imao 742 radnika. Za odlazak u penziju i otpremnine planirano je oko 28 miliona dinara, a masa “bruto 2” zarada za ovu godinu predviđena je na gotovo 745 miliona dinara, što je oko osam milona manje nego u 2015. Što se tiče stručnih kvalifikacija zaposlenih, preduzeće bi trebalo da napusti 24 s visokom stručnom spremom, četiri s višom, 14 sa srednjom stručnom spremom i 15 kvalifikovanih radnika, i to najveći broj njih starijih od 50 godina.

“Čistoća” je i u 2015. godini planirala da ima 598 zaposlenih, ali je u 2016. godinu ušla s 562 radnika. Po planu, u poslednjem kvartalu tekuće godine broj zaposlenih trebalo bi da dostigne zacrtanih 598, koji se pravda povećanim obimom posla. Po programu tog preduzeća, potrebno je zaposliti još sedam radnika s visokom stručnom spremom, jednog s višom, sedam sa srednjom, dva kvalifikovana i 19 nekvalifikovanih.

Izvor: Dnevnik
Foto: 021