Početna Gradske teme Još četiri drveta u Novom Sadu pod zaštitom države

Još četiri drveta u Novom Sadu pod zaštitom države

0

Grad Novi Sad stavio je 4 nova stabla pod svoju zaštitu. Ukupan broj stabala pod gradskom zaštitom je 10. To će umnogome doprineti njihovom očuvanju i produžetku njihovog životnog veka.

Stoletni hrast lužnjak na Tvrđavi, muško stablo ginka bilobe kod Hotela Park, stablo tise i stablo koprivića u ulici Miroslava Antića, nakon izvedene studije i istraživanja, ušli su u odabrano društvo stabala zaštićenih zakonom, na teritoriji Grada Novog Sada.

“Zaštitom ova 4 stabla, upotpunjuje se broj zaštićenih stabala na teritoriji Grada Novog Sada i sada imamo 10 zaštićenih stabala, a kako je ovo retkost i kako su te retkosti atraktivne u svetu očekujemo da će se time povećati turistička ponuda našeg grada”, izjavio je Zoran Plemić, stručni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Ovom odlukom, gradske inspekcije dobijaju dodatne mehanizme zaštite ovih spomenika prirode, čime će se osigurati njihova dugovečnost, i pozitivan mikroklimatski uticaj, a sledeći na redu za zaštitu, jesu novosadsko stablo atlaskog kedra i stablo koprivića u ulici Vojvode Bojovića.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay