Početna Gradske teme JP„Vojvodinašume“ dobilo Povelju za održivi turizam za Specijalni Rezervat Prirode „Gornje Podunavlje“

JP„Vojvodinašume“ dobilo Povelju za održivi turizam za Specijalni Rezervat Prirode „Gornje Podunavlje“

0

Zvanična dodela Evropske povelje za održivi turizam Specijalnom Rezervatu Prirode „Gornje Podunavlje“ za naredni ciklus od pet godina (2022-2026) je održana 02.12.2022. godine u Evropskom parlamentu u Briselu.

Nagradu koju je ispred Europark Federacije uručila izvršna direktorka Carol Ritchie, u ime JP “Vojvodinašume” primio je direktor Roland Kokai. Među prvima koji je direktoru Rolandu Kokai čestitao na ovoj prestižnoj nagradi bio je Andor Deli, mađarski poslanik u Evropskom parlamentu poreklom iz Srbije.

JP „Vojvodinašume“ se još tokom 2013. godine opredelilo za sertifikaciju održivog turizma u SRP „Gornje Podunavlje“ i ušlo u proces dobijanja Evropske povelje za održivi turizam (engl. European Charter for Sustainable Tourism – ECST). U periodu dobijanja prve povelje (2014-2019.), glavni cilj preduzeća je bio, i ostao do danas, povećavanje kvaliteta usluga turizma u ovom rezervatu. Uključivanjem u ovaj proces, JP „Vojvodinašume“ je osiguralo platformu za povećanje svesti o zaštićenim područjima, njihovo očuvanje i upravljanje, kao i sprovođenje održivog turizma u saradnji i na dobrobit lokalnog stanovništva i povećanja ekonomskog rasta lokalne zajednice.

“Za JP „Vojvodinašume“ ovo priznanje od Europark federacije sa kojom deli uspešno iskustvo u saradnji znači jako puno. Prvo, ponosni smo što možemo ravnopravno stajati, rame uz rame, sa svim dobitnicima povelje iz 2022. godine, kao i sa dobitnicima povelje i iz 2020. i 2021. godine (ukupno 48) kojima su ove nagrade zbog pandemije Korona virusa (COVID-19) dodeljene tek ove godine”, kažu iz ovog javnog preduzeća.

SRP „Gornje Podunavlje“ je jedno od pet zaštićenih područja u regionu, a jedino u Srbiji, koje je započelo ovo novo iskustvo sa održivim turizmom. U prethodnom periodu, načinjeni su značajni napori u tom smislu, obogaćena je turistička infrastruktura i turistička ponuda ovog rezervata i razvijani su različiti oblici saradnje sa lokalnom zajednicom.

Zahvaljujući ovom uspehu, SRP „Gornje Podunavlje“, a samim tim i JP „Vojvodinašume“, postalo je prepoznatljivo na turističkim tržištima i upisalo se na mapu svetski priznatih zaštićenih područja, kao što su parkovi Provanse (Francuske), Velike Britanije, Španije i Italije.

Ova nagrada apsolutno daje doprinos ciljevima EU vezanim za održivi turizam, pre svega, u delu stimulisanja kompetitivnosti u evropskom turističkom sektoru, promocije razvoja održivog turizma i destinacija i maksimiziranja potencijala finansijskih politika EU za razvoj turizma.

Ovakvim pristupom i opredeljenjem, JP „Vojvodinašume“ daje doprinos sprovođenju relevantnih politika EU i Srbije. Naime, Evropski parlament je u martu 2021. godine u svojoj Rezoluciji „Uspostavljanje EU strategije za održivi turizam“ među brojne preporuke vezanе za „zeleni turizam“ naglasio i onu koja ističe potrebu razvijanja politika za zaštitu prirodnih vrednosti i biodiverziteta, uvažavajući socio-kulturne karakteristike lokalnih zajednica, osiguravajući održivost i donoseći socio-ekonomske koristi svim zainteresovanim stranama.

Održavanje sertifikata umnogome zavisi i od podrške i aktivnosti koje će sprovesti članovi Foruma zainteresovanih strana kojih trenutno ima preko 20 (članovi Foruma su jedinice lokalne samouprave, turističke organizacije Sombora, Apatina, Odžaka i Bogojeva, udruženja sportskih i rekreativnih ribolovaca, udruženja pčelara, lokalne škole i dr.).

Autor: NSHronika
Foto: JP Vojvodinašume