Početna Gradske teme Jubilej vojne bolnice u Novom Sadu

Jubilej vojne bolnice u Novom Sadu

Vojnomedicinski centar u Novom Sadu obeležava 231 godinu postojanja. Tu je lečeno je više od 1.000 naših ranjenika, kao i ratnih vojnih zarobljenika, tokom ratova devedesetih godina.

Ovde su bili zbrinuti i pacijenti za vreme velikih poplava koje su zadesile Srbiju. Danas se u VMC-u pored vojnih leče i civilni osiguranici, uz uput izabranog lekara.

“Kod nas najviše dolaze pacijenti zbog operacija žuči i kile. Radimo laparaskopske operacije, na hirurgiji postoje i otorinolaringolog, ginekolog, oftalmolog, ortoped i urolog.

Bolnica ima i kardiologiju, gastroenterologiju, pulmologiju, nefrologiju, dermatologiju, neurologiju i psihijatriju. Ovde se rade i laboratorijske analize, kao i dijagnostika uz primenu rentgena, ultrazvuka i mamografa.

U 2018. zvanično ćemo postati Vojna bolnica, do sada smo bili Vojnomedicinski centar i postajemo baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu“, kaže upravnik te zdravstvene ustanove Bratoljub Brkljača.

Inače, u ovoj najstarijoj vojnoj bolnici u Evropi, u hodniku pored laboratorije nalazi se i nadgrobna ploča inženjerijskog pukovnika austrougarske vojske Mihaela de Vanberga. On je konstruisao zgradu i sahranjen je tu, po sopstvenoj želji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 231 godine postojanja Vojno-medicinskog centra Novi Sad koje je održano u Master centru Novosadskog sajma.

Tom prilikom gradonačelnik je naglasio da ta ustanova ima veliki značaj posebno imajući u vidu da Novi Sad nema gradsku bolnicu.

Vojno-medicinski centar u Petrovaradinu u velikoj meri rasterećuje Klinički centar Vojvodine i Institut u Sremskoj Kamenici, i njen rad veoma je važan za očuvanje zdravstvene zaštite stanovnika ne samo Novog Sada nego i Vojvodine. Ta ustanova proslavlja 231. rođendan i zaista zaslužuje da izrazimo zahvalnost za sve šta su učinili. Iza zidova simbola Novog Sada, podgrađa Petrovaradinske tvrđave funkcioniše jedna od najboljih bolnica sa sjajnim osobljem. Grad pruža podršku radu Vojno-medicinskog centra, učestvuje u njegovom opremanju, a od posebnog značaja je i saradnja između Pokrajinske vlade i Ministarstva odbrane, jer je osnovni cilj što dostupnija zdravstvena zaštita za sve građane“, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Obeležavanju godišnjice postojanja Vojno-medicinskog centra između ostalih prisustvovali su i Ministar odbrane Aleksandar Vulin i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković.

Izvor: RTV