Početna Gradske teme “Jugoalat” za dve nedelje počinje sa proizvodnjom

“Jugoalat” za dve nedelje počinje sa proizvodnjom

Jugoalat

Delove za hidrante, specijalne kuglaste ventile i delove specijalne namene za građevinsku i medicinsku industriju radnici “Jugoalata” počeće da prave za dve nedelje, a proizvod će se izvoziti u Austriju. Taj posao dogovaralo je rukovodstvo “Jugoalata” na jučerašnjem sastanku s proizvodnim direktorom firme MKE iz Hajdenrajhštajna iz Austrije Ilijom Petričićem. Firma MKE iz Austrije biće novi partner “Jugoalatu”, a u proizvodnju će uložiti 150.000 evra.

Po Petričićevim rečima, na jučerašnjem sastanku razgovarali su o strategiji razrade proizvodnje. “Na ovom radnom sastanku dogovaramo se da promene u proizvodnji, menadžmentu i organizaciji sprovedemo u najkraćem roku”, rekao je Petričić.
“Moramo da ustanovimo ko će biti odgovoran za koji segment posla i da utvrdimo termine za početak proizvodnje i rokove za isporuku proizvoda. Proizvodnja će početi s kadrovima koje Jugoalat već ima, a u pitanju je 40 ljudi, a kasnije će taj broj biti povećan tako što ćemo pozvati bivše radnike koji žele da se vrate i rade i zaposliti još ljudi. Plan nam je da do 2017. godine imamo oko 200 zaposlenih u proizvodnji.

Petričić ističe da su u planu dva proizvoda koje će Jugoalat pod svojim imenom i licencom izvoziti u zemlje bivše Jugoslavije, ali i prodavati po celoj Srbiji. “Trenutno, “Jugoalat” može da plasira određene proizvode, ali u određenoj količini i uz mnogo pomoći. Ova firma je spremna da počne da radi i mi smo sigurni da će to napredovati prema našem planu – kazao je Petričić.

Vlasnik i direktor “Jugoalata” Spasoje Jakovljević istakao je da bi, osim austrijskog partnera, ta firma uskoro mogla dobiti i partnera iz Kine. “Radimo na tome da se što više ljudi zaposli i da proizvodnja krene. Pregovori s kineskim partnerom su u završnoj fazi, svi uslovi su prihvaćeni, a preostalo je da odemo tamo i potpišemo ugovore”, rekao je Jakovljević.

Po rečima predsednika Sindikata metalaca Novog Sada Novaka Vasića, svako zapošljavanje je veoma značajno za građane Novog Sada. “Zadovoljni smo što neko ulaže u našu proizvodnju, što znači da veruju našim radnicima. To znači da će Jugoalat stati na noge i biti onaj stari. To je važno, naročito zato što Novi Sad u poslednjih pet ili šest godina nije otvorio nijedan proizvodni pogon. Otvaranje marketa ne donosi dobro. Dobro će biti onda kada se počne stvarati nova vrednost i kada se pokrene proizvodnja, tada će građani bolje živeti, rekao je Vasić.

U AD “Jugoalat” stečaj je pokrenut 2. juna 2010. godine, nakon čega je usledio Plan reorganizacije preduzeća, koji je usvojen krajem avgusta 2013. Početkom decembra iste godine tri radnika podnela su zahtev za uvođenje ponovnog stečaja jer se Plan reorganizacije nije sprovodio. Radnici su zahtev povlačili pa ga ponovo podnosili i Privredni sud je u aprilu 2014. godine pokrenuo prethodni stečajni postupak. U tom periodu “Jugoalat” je u nekoliko navrata pokretao proizvodnju i radilo je 40 radnika tog preduzeća. Jugoalat je osnovan 1935. godine.

Autor: Dnevnik