Početna Gradske teme Jurić: Mladi ozbiljno shvataju onlajn prijateljstva

Jurić: Mladi ozbiljno shvataju onlajn prijateljstva

0

Gostujući u Jutarnjem programu RTV-a, pre nekoliko dana, Igor Jurić, ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu rekao je da je do sada održano blizu 700 radionica na temu vršnajčkog nasilja. Kako je rekao u budućnosti, kako bi se predupredio ovaj problem, više pažnje mora biti posvećeno deci koja napadaju drugare.

– Najveći broj roditelja ne želi da prihvati da je dete agresivno i da je koren problema u porodici te stoga moramo naći način i model rada i sa roditeljima, rekao je Jurić. – Sve su to iskustva zemalja gde smo boravili. Deca kada prvi put dođu u takav jedan boravak za decu u riziku od nasilja, koji će uskoro zaživeti i u Novom Sadu, više ne žele da odu i često postaju volonteri u boravku.

Kada je reč o nasilju na internetu često su u tzv. “sajber bulingu” najbrutalnija deca koja imaju problem sa vršnjacima u realnom svetu.

– Nasilje na internetu je veoma opasno i nešto čemu moramo posvetiti više pažnje, mi kao roditelji nismo dovoljno svesni toga, smatra Jurić.

Kako kaže 70 odsto dece ima dva ili više profila na Instagramu – jedan za rodbinu i roditelje a drugi za prijatelje. Zanimljiv je i podatak da deca imaju 60 “prijatelja” sa kojima mogu da podele tajnu. Roditelji, uglavnom, ni ne znaju ko su onlajn prijatelji njihove dece.

U okviru Centra za nestalu i zlostavljanu decu postoji “net patrola” kojoj se možete obratiti. ukoliko pronađete poruke koje ukazuju na vršnjačko nasilje. na profilima vaše dece.

Izvor: RTV
Foto: Goran Zlatković