Početna Gradske teme Kako naplatiti štetu kada na automobil padne grana?

Kako naplatiti štetu kada na automobil padne grana?

Zbog velikog snega, grane drveća su otežale i mnogo ih je palo na automobile parkirane ispod krošnji, pa su nastale velike štete.

Da bi se to sprečilo najbolje je izbegavati parking mesta blizu drvoreda ili ispod stabala, što veoma često zbog nedostatka parking mesta nije moguće.

Oni kojima se ovako nešto dogodi mogu da očekuju da će im šteta brzo biti nadoknađena ukoliko im je vozilo kasko osigurano i ako je grana ili drvo koje je palo u nadležnosti javnih komunalnih preduzeća koja su zadužena za održavanje zelenila. Ukoliko je, pak, na vozilo palo drvo iz privatnog dvorišta do odštete se stiže malo komplikovanije i obično uz pomoć suda.

U DDOR “Novi Sad” za Dnevnik kažu da, ukoliko na vozilo padne grana ili drvo i izazove štetu, vlasnik prvo treba da pozove nadležne iz MUP-a da naprave zapisnik. Sledeća adresa je komunalno preduzeće koje se bavi održavanjem zelenila u gradu i kada sazna kod koje osiguravajuće kuće su kupili polisu treba da ode tamo sa dokumentacijom. Nakon toga sledi isplata štete. Gradsko zelenilo “Novi Sad” je osigurano u ovoj osiguravajućoj kući, pa je to i adresa za naplatu štete kada se ispune potrebni uslovi.

Ukoliko je automobil oštećen od pada grane ili drveta iz nečijeg dvorišta, placa ili drugog privatnog poseda, postupak je nešto drugačiji. Opet treba pozvati MUP, a nakon što se sastavi zapisnik treba da se traži isplata od vlasnika poseda. Ukoliko se ne postigne dogovor o odšteti oštećenoj strani ostaje da se obrati sudu.

Tokom zimskih meseci, kada su velike padavine i niske temperature, opasnost vreba i pešake, pre svega zbog ledenica. Ukoliko ledenica padne i povredi pešaka osiguranje koje neko plaća preko komunalnih preduzeća kao što je “Informatika” nije od pomoći, jer te polise pokrivaju štete samo u stanovima. Kod polisa koje sami građani kupuju štete nastale zbog ledenice nisu u ponudi. Osiguranje od ovog rizika dodatno se naplaćuje. Povređenima najčešće ostaje da se obrate sudu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay