Početna Gradske teme Kancelariju čuva privatno obezbeđenje: Patrik Drid, uz asistenciju policije, ponovo ušao u...

Kancelariju čuva privatno obezbeđenje: Patrik Drid, uz asistenciju policije, ponovo ušao u kabinet direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija

Nenad Mihajlovic

UZ asistenciju policije, bravara koji je zamenio bravu na direktorskom kabinetu i privatno obezbeđenje koje je odmah pod kontrolu stavilo sve ulaze, Patrik Drid je juče u 5.30, po drugi put preuzeo rukovođenje Visokom poslovnom školom strukovnih studija (VPŠSS) u Novom Sadu.

Drida je za v. d. direktora te škole 13. aprila imenovala Pokrajinska vlada, prethodno smenivši Dragicu Tomić koju je istog dana, samo nekoliko sati ranije, za direktorku izabrao školski Savet. On je, takođe uz pomoć policije i bravara, u njen kabinet ušao i prošlog petka, ali je Tomićeva već u ponedeljak uzvratila udarac i, takođe uz pomoć bravara, ponovo sela u svoju fotelju.

Ja samo sprovodim odluku Pokrajinske vlade i zadatak mi je da stabilizujem stanje u školi i obezbedim da se izmeni Statut škole, tako da se omogući da se Savet i direktor ubuduće biraju tajnim glasanjem, što sada nije slučaj – rekao je Drid posle drugog ulaska u direktorski kabinet VPŠSS.

On je dodao da sa sadašnjim Savetom koji je, inače, najviši organ škole i koji, po Zakonu o visokom obrazovanju, jedini ima pravo da bira ili smenjuje direktora, neće sarađivati.

Taj savet nije izabran demokratski, a u petak kada sam prvi put preuzeo dužnost, neki njegovi članovi su bili vrlo neprijatni prema meni, optuživši me da je sve ovo politička igra i da sam “žuti”, mada ne pripadam ni jednoj stranci – dodao je Drid.

Na pitanje da li očekuje da će se posle niza burnih potresa stanje u VPŠSS brzo smiriti, Drid je juče odgovorio odrečno.
Naprotiv, očekujem dalju destrukciju od bivše direktorke i njoj lojalnih ljudi – dodao je on.

Pokrajinska vlada je, inače, svoju odluku da, mada to nije njena direktna nadležnost, Tomićevu ipak smeni, obrazložila činjenicom da je AP Vojvodina osnivač VPŠSS, kao i propustima u direktorkinom radu, na koje su ukazivali Savet za borbu protiv korupcije, Državna revizorka institucija i deo zaposlenih.

Tomićeva je, opet, pozivajući se na Zakon o visokom obrazovanju i ustavne odrebe koje garantuju autonomiju visokog obrazovanja, zbog te odluke protiv Pokrajinske vlade podnela tužbu novosadskom Višem sudu.

Ako se, naravno, izuzme direktorski kabinet, Tomićevoj, prema Dridovim rečima, nije zabranjen ulazak u školu, ali se ona juče nije pojavila u VPŠSS, a nije odgovarala ni na telefonske pozive i SMS poruke.

Izvor: Novosti
Foto: Nenad Mihajlović