Početna Gradske teme Kandidati za Omladinsku prestonicu Evrope iduće nedelje

Kandidati za Omladinsku prestonicu Evrope iduće nedelje

0

Novi_Sad_square

Koordinator Inicijative OPENS 2019. (Omladinska Prestonica Evrope Novi Sad 2019. godine) Vukašin Grozdanović rekao je danas da će naredne nedelje biti određeno Top pet kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope, kada će se i saznati da li će Novi Sad biti u najužoj konkurenciji za tu prestižnu titulu.

Grozdanić je rekao Tanjugu da je ove u odnosu na prošlu godinu izmenjeno upravljanje kandidaturom Novog Sada za omladinsku prestonicu i da je umesto Exita, koji je bio na čelu tog projekta u kom je bilo još osam omladinskih organizacija, sada kandidaturom upravlja Inicijativa OPENS 2019. koju kontroliše Novosadski omladinski forum, koji je i osnovan u tu svrhu i koga čini 91 omladinska organizacija.

“Osim kontrole rada Inicijative OPENS 2019. Novosadski omladinski forum ima zadatak da prati i unapređuje celokupnu omladinsku politiku u Novom Sadu”, rekao je Grozdanić, dodajući da, kada je reč o kandidaturi, ideja da se rad naslanja na ono što je urađeno u prošlogodišnjoj kandidaturi i da se radi na umrežavanju omladinskih organizacija i unapređenju omladinske politike čime se, kako je naglasio, poboljšava i sama aplikacija.

Ono što je razlika u odnosu na prošlu godinu, po rečima Grozdanića je to što se insistiralo da se Lokalni akcioni plan (LAP) donese na vreme, što će se, kako je naglasio, najverovatnije i desiti jer je za ponedeljak najavljeno donošenje pomenutog Lokalnog akcionog plana.

Jedan od prioriteta po Grozdanićevim rečima je i rešavanje problema vezanog za Kancelariju za mlade, odnosno za zapošljavanje u njoj jer je, kako je rekao, teško zamisliti da se Novi Sad kandiduje za Omladinsku prestonicu Evrope, a da mu Kancelarija za mlade ne radi.

“Prošle godine sredstva za kandidaturu su izdvojena u rebalansu budžeta, a ove godine su odmah planirana pri donošenju gradskog budžeta i ona iznose 14 miliona dinara, s tim što smo mi predložili da 10 miliona bude odvojeno za LAP, a preostala četiri miliona da budu namenjena za konkretno programsko finansiranje omladinskih organizacija i organizacija za mlade, što bi bio prvi put da se kod nas na taj način finansiraju programi tih organizacija”, rekao je Grozdanović.

On je kao posebno važno istakao i činjenicu da u Savetu za mlade Skupštine Grada Novog Sada budu zastupljeni predstavnici i omladinskih organizacija i organizacija za mlade, jer su do sata u tom Savetu uglavnom bili predstavnici podmladaka političkih stranaka, naglasivši da bi već formiranjem narednog saziva gradskog parlamenta u Savetu za mlade trebalo da budu zastupljene i pomenute organizacije, čiji bi predstavnici bili izabrani na Forumu.

Govoreći o projektu omladinskog grada koji bi trebalo da nikne na mestu današnje “Kinske četvrti” Grozdanović je rekao da bi to trebalo da bude omladinski centar u kome bi bio prostor za 20-30 omladinskih organizacija.

Autor: Tanjug
Foto: Serbia.com