Početna Gradske teme Karlovačka gimnazija proslavila 225. rođendan

Karlovačka gimnazija proslavila 225. rođendan

Karlovacka_gmn

Karlovačka gimnazija, najstarija u Srbiji, proslavila je u utorak 225. rođendan. Tim povodom organizovani su svečana akademija, predstava, izložba vrednih i retkih knjiga koje se nalaze u Spomen biblioteci gimnazije. Takođe, prikazan je dokumentarni film posvećen godišnjici.

Ovogodišnja proslava započela je projektom “225 godina Karlovačke gimnazije” u ogranizaciji Ljiljane Maletin Vojvodić, profesorke književnosti, Danijele Pop-Jovanov, profesorke engleskog jezika i Merime Aranitović, profesorke srpskog jezika.

U prvom delu proslave organizovana su dva učenička konkursa – za najbolju fotografiju sa motivom Karlovačke gimnazije i za najbolju najkraću priču. Gosti gimnazije bili su renomirani pisci – Srđan V. Tešin i Dragan Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade. Prikazan je nagrađen film “Grad” Maše Šarović (nagrađen specijalnom nagradom na festivalu Kustendorf).

Učenici su preveli knjigu Ljiljane Maletin Vojvodić “Oni koji jedu sirovo meso” na engleski. Ovo je prva prevedena knjiga u izdanju škole. Knjigu su preveli učenici treće godine, u saradnji sa profesorima engleskog jezika Brankicom Ivkov, Jelenom Petrović i Nebojšom Pajićem.

Autor: 021.rs