Početna Gradske teme Karneval obrednih povorki u Master hali Novosadskog sajma

Karneval obrednih povorki u Master hali Novosadskog sajma

0

Jedan od glavnih događaja programskog luka „Seobe – Seobe duša”, jedinstveni paviljon književnosti, na kom se spaja i vizuelna i izvođačka umetnost, sa ciljem da se predstavi uticaj migracija na individuu, biće realizovan od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu.

Deo ovog programa je i manifestacija Karnevala obrednih povorki, u okviru koje će se održati tribina i stručno predavanje na temu kulture maskiranja, obrednih povorki sa aspekta etnologije i antropologije i prikaz “Bele nedelje” – kratkog performansa koji sadrži elemente maskiranja, tradicionalnog pevanja i plesa koji se izvodio na teritoriji naše zemlje.

Karneval obrednih povorki čine dečji maskenbal, muzički nastupi, tribine i stručno predavanje, koncerti gostujućih grupa iz zemlje i inostranstva, koji će svojim šarenim sadržajem upotpuniti program “Seobe”. Na području Vojvodine, kao multietničke sredine, različite etničke grupe su ovakvim povorkama dale svoja obeležja. Značajan pečat uopšte na kulturu maskiranja, izvođenje igrokaza i oblike ponašanja ostavilo je nemačko stanovništvo koje je živelo na ovim prostorima, ali i stanovništvo drugih etniciteta koje je naseljavalo krajeve u kojima su dolazili u dodir sa germanskom tradicionalnom kulturom. Karneval obrednih povorki dočarava iskonske običaje sa ovih prostora i predstavlja susret različitih kultura regiona sa partnerima iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bugarske.

Gost na predavanju na temu “Maske i ljudi iza maske” 4. marta od 15 sati biće etnolog/antropolog prof dr Vesna Marjanović u Master hali Novosadskog sajma. Na predavanju će se govoriti o maskama kao tradicionalnom modelu kulture, njihovoj klasifikaciji, simbolici, geografskoj rasprostranjenosti, kao i o maskama danas.

U okviru Karnevala obrednih povorki 10. marta od 11 sati, u Master hali Novosadskog sajma, održaće se dečji maskenbal namenjen deci uzrasta od pet do 12 godina iz kulturno-umetničkih društava, predškolskih ustanova ili osnovnih škola i ostalih organizacija Novog Sada i okolnih mesta. Deca, učesnici maskenbala, svojim kostimima će prikazati maskiranje sadašnjice, kako bi se napravila paralela između obrednog maskiranja i maskiranja koje ima zabavni karakter i tom prilikom vršiće se izbor za najbolju dečiju masku.

U okviru Karnevala održaće se i koncerti 11. marta u Master hali Novosadskog sajma od 18 sati. Zainteresovani mogu da kupe karte na “Gigstiks” prodajnim mestima ili onlajn, na sajtu gigstix.com, kao i na Novosadskom sajmu na dan koncerta.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs