Početna Gradske teme Kasarna u Vojvode Bojovića propada, delovi prete prolaznicima

Kasarna u Vojvode Bojovića propada, delovi prete prolaznicima

0

Iako sa zgrada u okviru nekadašnje kasarne u Ulici vojvode Bojovića konstantno otpadaju delovi, Ministarstvo odbrane ne čini ništa kako bi zaštitilo pešake i vozila od komada fasade i crepova.

O ovom problemu medije su obavestili građani koji žive u ulicama oko nekadašnje kasarne, koji navode da su se više puta obraćali državnim službama, ali da reakcija nema, iako je inspekcija bila na terenu.

Pokušaji novinara da dobije neku informaciju od Ministarstva odbrane su bili uzaludni, jer ni posle dve nedelje nisu odgovorili. Zbog čega ministarstvo koje vodi Aleksandar Vulin ignoriše činjenicu da su delovi zgrada nekadašnje kasarne opasni po prolaznike nije jasno, ali je sigurno da znaju za ovo, jer ih je, osim medija i građana, o tome obavestila i novosadska lokalna uprava više puta u toku proteklih nekoliko godina.

U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove potvrdili su da su izlazili na teren zbog prijava, ali navode da ne mogu ništa da urade jer je ovaj objekat, prema zakonu, van njihove nadležnosti. Objekat i dalje, prema katastru, pripada Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu u Beogradu, čiji je danas naslednik Ministarstvo odbrane.

“Zakon o planiranju i izgradnji se ne odnosi na planiranje i uređenje prostora, odnosno izgradnju i uklanjanje objekata koji se u smislu zakona kojim se uređuje odbrana smatraju vojnim kompleksima, odnosno vojnim objektima, što je slučaj sa napred navedenim objektima. Građevinski inspektor nema ovlašćenja za nalaganje mera, odnosno nalaganje izvođenja radova na predmetnim objektima”, navodi se u odgovoru iz gradske uprave.

Kako dodaju, izlaskom na lice mesta građevinska inspekcija je utvrdila da postoje brojna oštećenja na fasadama i zidanoj ogradi zbog čega je u više navrata od 2011. godine do danas na javnu površinu oko predmetnih objekata postavljala traku građevinske inspekcije sa upozorenjem na opasnost.

“Od strane ove inspekcije upućeni su dopisi Ministarstvu odbrane Republike Srbije radi nadležnog postupanja, a u cilju otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i bezbednost okoline”, navode iz novosadske inspekcije.

Podsetimo da je Kasarna u Vojvode Bojovića objekat koji se nalazi pod prethodnom zaštitom kao spomenik kulture, a značajan je i kao spomen obeležje za streljane antifašiste u Drugom svetskom ratu i kao mesto stradanja Novosađana u raciji 1942. godine.

U zgradama u okviru ove kasarne, koja je napuštena početkom devedesetih godina, već gotovo 30 godina žive porodice vojnih beskućnika. Iako su vlasti nekoliko puta pominjale da će se rešiti problem sa beskućnicima i kasarnom, do sada ništa nije urađeno.

Kompleks kasarne je prepušten propadanju. Da nema beskućnika koji žive unutra i održavaju je koliko mogu, propadanje bi bilo i veće. Prema gradskim urbanističkim planovima, kasarna u Vojvode Bojovića bi se sačuvala kao mesto spomenika za stradale u Drugom svetskom ratu, a objekti bi služili za kulturno-turističke sadržaje.

Izvor: 021
Foto: Pixabay