Početna Aktuelno Kataklizma u “Dino parku”, partner “Zelenila” nezainteresovan za nastavak saradnje

Kataklizma u “Dino parku”, partner “Zelenila” nezainteresovan za nastavak saradnje

Novosadski “Dino park” ne radi, a rika dinosaurusa kod Spensa se, po svemu sudeći, više neće čuti.

Ove sezone “Dino park” neće raditi, a prostor na kojem su bile replike životinja koje su hodale zemljom milionima godina sada deluje baš kao i dinosaurusi koji su se u njima nalazili – mrtvo.

Od natpisa “Dino park” na ulazu, koji je zapečaćen katancem, ostalo je samo “D..o park”.

Prozor na blagajni je razbijen, kao i prozori na još nekoliko objekata unutar ovog kompleksa. Neki objekti su potpuno srušeni, a ploče iz nekadašnje staze su izvađene i ostavljene sa strane. Park iz kojeg je dopirala rika kineskog T-rexa sada je zapušten, zarastao i u ruševinama, dok je veštačko jezero “presušilo”.

Kakvi se tačno radovi obavljaju u Dino parku nije najjasnije, a iz “Gradskog zelenila” portal “021” saznaje da partner sa kojim su organizovali saradnju ovog kompleksa nije želeo da nastavi sa istom. Kako navode, firma “Lagrota international” preuzela je svoje rekvizite koji su se nalazili u parku, odnosno replike dinosaurusa.

– Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji je bio zaključen je istekao i zbog toga “Dino park” trenutno ne radi. Partner nije iskazao zainteresovanost za nastavak saradnje. Da li je na to uticala čitava ova situacija sa pandemijom virusa korona, možda. To znači da je partner povukao i rekvizite, odnosno replike dinosaurusa koji su bili izloženi u parku – poručili su kratko u “Zelenilu”.

Kompaniju sa kojom je javno preduzeće imalo saradnju, “Lagrota international”, teško je dobiti. Na internetu o njoj malo toga ima, kontakt telefona nema, a zvanična mejl adresa iz registra je beskorisna, jer ili ne postoji ili ne može da prima nove poruke.

Sudeći po finansijskim knjigama, u 2016. godini kada je počeo sa radom “Dino park”, “Lagrota” je imala prihod veći od 18 miliona dinara, gotovo 18 puta više nego u 2015. Već u 2017. godini prihodi su se prepolovili, ali je firma mogla da se “vadi” na minoran dobitak. U 2018. prihodi firme pali su ispod šest miliona dinara, a godinu su završili sa gubitkom većim od dva miliona dinara.

Još 2015. godine, pre nego što će se “Dino park” u Novom Sadu otvoriti, gradonačelnik Novog Sada, tražeći da se pronađe adekvatna lokacija za ovaj kompleks, rekao je kako je u pitanju “višestruko značajna investicija za Novi Sad”. Pet godina kasnije Vučević poručuje da je čitava priča bila “jedno bolno iskustvo”.

– Odlaze, hvala im lepo. Napuštaju, istekao je ugovor. Jedno bolno iskustvo. Pametniji smo posle svega toga. Odabrali su neki drugi grad, a ja im želim sreću – poručuje gradonačelnik za “021”.

Za “Dino park” stvari od početka nisu funkcionisale kako treba. Kako je pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) po otvaranju parka, kompleks je radio bez svih potrebnih dozvola, a već u prvoj sezoni poseta je bila manja od očekivane. Kako se očekivalo da 200.000 ljudi godišnje poseti ovaj park, dokumentacija je pokazala da je prva sezona završena sa nešto više od 65.000 prodatih ulaznica, dok je broj posetilaca bio nešto veći. Stvari nisu išle na ruku parku ni zbog toga što je već u 2017. godini počela izgradnja TC “Promenada”, pa park nije imao priliku ni da radi u svom punom kapacitetu.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay