Početna Gradske teme Kesten star jedan vek u Petrovaradinu neće biti posečen

Kesten star jedan vek u Petrovaradinu neće biti posečen

Stari kesten u Ulici Prote Mihaldžića neće biti posečen prilikom rekonstrukcije te ulice u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, obećao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je za 021.rs naveo da je čuo da se građani brinu da će stablo kestena koje je staro jedan vek biti posečeno, zbog čega je kontaktirao Upravu za građevinsko zemljište i investicije. U ovoj upravi su mu potvrdili da nema potrebe da se to drvo uklanja zbog uređenja saobraćajnice i da tako nešto nije ni bilo u planu.

Ovo stablo je jedno od retkih koje je ostalo u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, popularnom Gradiću, i kako za 021 kažu stanari ulice Prote Mihaldžića, to je poslednji kesten u ovoj ulici. Ističu i da su osamdesetih godina već jednom uspeli da ga sačuvaju i da verovatno ima stotinak godina.

Gradonačelnik je dodao da je Gradu važno svako drvo.

“Ostao bi svakako kesten, tako je još ranije odlučeno. Nama je svako drvo važno. Borićemo se da ima što više stabala i videćete na jesen kakvu ćemo akciju pokrenuti, jer na jesen može da se sadi. Videćete koliko ćemo stabala posaditi”, naveo je Vučević.

Vučević je dodao da će na jesen pozvati sve institucije, škole i građane, a koji mogu, da se uključe u ozelenjavanje Novog Sada, jer je očuvanje i povećanje zelenog fonda jedna od najvažnijih tema u Novom Sadu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay