Početna Gradske teme Kisić Tepavčević o zabrani kretanja za 1. maj: Apelujem da se još...

Kisić Tepavčević o zabrani kretanja za 1. maj: Apelujem da se još malo strpimo

Pojedini mediji preneli su juče da se na koordinacionom sastanku predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije razgovaralo i o mogućem preispitivanju odluke o zabrani kretanja za prvomajske praznike.

Predstavnici Vlade su, navodno, izrazili bojazan da deo građana neće poštovati zabranu kretanja.

Na predstojeće praznike osvrnula se i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević. Ona je, i pre nego što su joj novinari postavili pitanje u vezi sa ovom temom, navela da se stručno mišljenje zasniva na medicini, dokazima i iskustvima drugih zemalja, te da još uvek nije poželjno da imamo “onakvo vraćanje u svakodnevne životne aktivnosti kao što bismo voleli”.

“Bez obzira na to kakva će da bude odluka našeg državnog vrha, još jednom da ponovim i apelujem, da se strpimo još malo, da još malo izdržimo i da se ponašamo kao što smo se prethodnih dana ponašali. Izvesno je da vidimo kraj ovakvog epidemijskog toka, da uđemo što spremniji i sa što boljim kolektivnim imunitetom u neke buduće dane. Jedan vikend, bez obzira na to koliko je lepo vreme i što smo ga prethodnih godina provodili drugačije, apelujem na sve da se strpe još malo i uskoro će da se vrate zagrljaji i dodiri”, poručila je Kisić Tepavčević.

Na pitanje novinara N1 da li su mogući pritisci na Krizni štab da se odluka o zabrani kretanja promeni, jer su se danas u medijima pojavile spekulacije o tome da je predsednik države spreman na preispitivanje te odluke, Kisić Tepavčević je rekla da bi bilo dobro da se građani strpe još malo.

“I kada se ukine policijski čas, što će sigurno biti u bliskom vremenskom periodu, i kada nam sve bude dostupno, i tada treba da se ponašamo tako da smanjimo rizik za nastanak infekcije. Moramo da budemo svesni činjenice da virus cirkuliše u našoj populaciji i da može jednostavno da pronađe put do osetljive osobe. Da li je odluka definitivna ili ne, to ja ne znam. Kakva god oduka da bude, ako se ona i promeni, apelujemo na sve vas da se strpite još malo, da pronađete snage u sebi, jer izlazimo iz ove situacije i ovo jeste početak kraja”, zaključila je Kisić Tepavčević.

Izvor: 021
Foto: Printscreen