Početna Gradske teme Klinički centar Vojvodine dobio aparat za testiranje sluha kod beba

Klinički centar Vojvodine dobio aparat za testiranje sluha kod beba

0

baby-571137_640

Klinika za Ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine dobila je danas skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba.

Ovaj aparat je donacija “Blic fondacije” i “Telekoma Srbije”, a u okviru humanitarne akcije “Srce za decu” čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostifikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Od danas, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Novom Sadu biće proveren sluh.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistika pokazuje da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostifikovana na vreme i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Dr Dragan Stajić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo ove ustanove zahvalio se organizatorima za ovu izuzetno značajnu donaciju:

– Doniranjem ovako vrednog i važnog poklona, pridružujemo se ostalim porodilištima u Srbiji koja su počela da sprovode skrining sluha odmah po rođenju.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode povećava se kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrining sluha.

Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay