Početna Gradske teme Klinika za neurohirurgiju obeležila 60 godina postojanja

Klinika za neurohirurgiju obeležila 60 godina postojanja

0

Klinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine obeležava 60 godina postojanja. Ta klinika danas predstavlja jednu od najreprezentativnijih ustanova te vrste, koja leči pacijente uz najsavremeniji pristup lečenju i primenu sofisticirane medicinske tehnologije. Obeležavanju jubileja prisustvovali su istaknuti neurohirurzi iz cele zemlje, kao i predstavnici političkog i javnog života.

“60 godina smo razvijali neurohiruršku službu i mislim da smo dostigli evropski, pa i svetski nivo u pružanju neurohirurških usluga”, istakao je upravnik Klinike kaže dr Đula Đilvesi, obraćajući se prisutnima na svečanom obeležavanju jubileja.

“Raspolažemo sa najsavremenijom medicinskom opremom i radimo sve najdelikatnije neurohirurške intervencije koje se rade i u svetu. Povodom toga mogu da kažem da Vojvođani imaju sasvim visok nivo zdravstvene zaštite što se tiče neurohirurške službe”, kaže dr Đula Đilvesi.

Šest decenija postojanja ne treba da bude samo jubilej koji se obeležava, već početna tačka za dalje korake u budućnosti, istakla je direktorka Kliničkog Centra Vojvodine. Pružanje najkvalitetnije zdravstvene zaštite, biće imperativ u radu te ustanove i ubuduće.

“Od početka 2022. godine, dakle januar i februar, u KCV-u je obavljeno 4 i po hiljade operacija, od toga je 100 operacija urađeno na samoj neurohirurgiji”, ističe dr Edita Stokić, direktotka Univerzitetskog KCV.

Činjenica da je Klinika za neurohirurgiju napravljena svega dve godine nakon osnivanja novosadskog Medicinskog fakulteta, dovoljan je pokazatelj stremljenja i ambicija tadašnjih lekara za što skorijim povezivanjem sa ostatkom naučnog sveta.

“Moguće je odavde iz Novog Sada biti deo naučnog sveta. Moguće je odavde sarađivati na međunarodnim projektima i moguće je ovde kod nas i u dijagnostici i u lečenju primeniti ono što je najmodernije i najsavršenije u svetu”, napominje Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Iz jednog malog odeljenja, za 6 decenija su izrasli u savremenu neurohiruršku kliniku, čiji stručnjaci su uradili veliki broj najdelikatnijih hirurčkih intervencija, mnoge od njih i po prvi put u svetu. Zato je kontinuirano ulaganje u tu oblast od izuzetne važnosti.

“Pokrajinska vlada je u prethodnih 5 godina za potrebe rada neurohirurgije izdvojila 354 miliona dinara. Ne samo u infrastrukturu, uložena su značajna sredstva za kupovinu najsavremenije tehnološke opreme bez koje nema savremene neurohirurgije”, kaže prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Urađena je i kompletna rekonstrukcija stogodišnjeg zdanja, u koje od osnivanja gotovo da nije ulagano, a na klinici je zaposleno i 23 zdravstvena radnika, od kojih je četvoro specijalista. Na klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine godišnje se leči oko 6.000 pacijenata, a uradi se preko 900 komplikovanih operacija na mozgu i kičmenoj moždini.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada