Početna Gradske teme Klizanje kao zabava i rekreacija za decu i odrasle

Klizanje kao zabava i rekreacija za decu i odrasle

0

U okviru projekta “S kao sport”, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za sport i omladinu, Sportsko udruženje “Sport master” i Hokejaški klub “NS stars” svakog radnog dana tokom novembra organizuju promotivne časove klizanja u Ledenoj dvorani na Spensu.

Časovi su namenjeni deci i njihovim roditeljima, kako početnicima, tako i onima koji imaju klizačkog iskustva, a cilj je da se podigne svest o važnosti fizičke aktivnosti i zdravog odrastanja, kao i da se građani motivišu da se bave sportom i da uživaju u njemu.

Koordinatorka projekta “S kao sport” Daniela Ignjatić kaže da se klizanje može posmatrati kao odličan spoj porodične aktivnosti i rekreativnog sporta.

– Klizanje se pokazalo kao odlična zajednička aktivnost, u kojoj jednako uživaju i roditelji i deca – ističe Daniela Ignjatić.

– Kada je reč o klizanju, najbitniji su motorika, koordinacija i balans, slično kao kada dete uči da hoda i drži ravnotežu, zbog čega su mališani koji voze rolere stabilniji na klizaljkama i brže savladavaju potrebne veštine. Naši besplatni časovi nisu namenjeni samo za decu koja nikada nisu stala na klizaljke već i za one koji imaju iskustva, te mogu da usavrše svoje sposobnosti, a posle određenog vremena da se upišu na hokej ili u školicu klizanja. Osim toga, časovi su osmišljeni tako da akcenat stavljamo na osnovne veštine: kako kočiti na ledu, kako ustati nakon pada i odgovarajuće se obući – da malim klizačima ne bude hladno, a da mogu da se kreću bez ograničenja.

Po rečima naše sagovornice, u gradu je sve više klizališta, kako zatvorenih, tako i otvorenih, na koja Novosađani masovno odlaze tokom sezone klizanja. Zbog toga su u Udruženju našli način da ljubitelji “baleta na ledu” i tokom letnjih meseci uživaju u tom sportu.

– U okviru projekta “S kao sport”, van sezone klizanja, za decu organizujemo treninge na rolerima – kaže Daniele Ignjatić, dodajući da Udruženje ima odličnu saradnju s roditeljima ali i obrazovnim ustanovama.

– Posećujemo vrtiće i škole, gde decu učimo strit hokeju, koji se igra na betonu u rolerima ili patikama. Za treninge je potrebna ravna podloga, poput školskih ili gradskih igrališta, roleri i dobra volja.

Promotivni časovi klizanja organizuju se ponedeljkom i petkom od 16.45 do 17.45, utorkom i četvrtkom od 9.15 do 10.15, a sredom od 19.45 do 20.45, a građani se mogu prijaviti putem Fejsbuk starnice Udruženja “Sport master” ili putem telefona 065/280-98-00.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay