Početna Gradske teme Ko će nadzirati radove u Modene? Grad angažuje stručnjake zbog Tanurdžićeve palate...

Ko će nadzirati radove u Modene? Grad angažuje stručnjake zbog Tanurdžićeve palate i Koprivića

0

Stručnjaci će nadgledati izgradnju podzemne garaže u Ulici Modene, a konkretno će im fokus biti na zaštiti temeljne jame za garažu i okolnih objekata, poput stabla Koprivića i Tanurdžićeve palate.

Radovi na izgradnji nove podzemne garaže, s tri planirana podzemna nivoa, u užem centru Novog Sada u toku su i trajaće naredne dve godine.

Zbog radova je došlo do izmene u saobraćaju, parkiranju i pristupu centru, a sada će iste pratiti tim stručnjaka sa zadatkom da izrade stručno mišljenje o projektnom rešenju zaštite temeljne jame i susednih objekata.

Na angažovanim licima je da detaljno pregledaju tehničku dokumentaciju, tehnologiju radova i planirana tehnička rešenja, a kako bi se ustanovio mogući negativan uticaj na okruženje.

Stručnjake putem javne nabavke traži Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije. U okviru usluge koju će stručnjaci obaviti za potrebe Grada predviđeno je i periodično prisustvo na gradilištu u fazi izvođenja radova na temeljnoj jami.

Kako je poznato, sa jugoistočne strane je zaštićeno stablo Koprivića, koje je pod zaštitom od 1995. godine. Sa jugozapadne i severoistočne strane nalaze se različiti ugostiteljski i uslužni lokali. Kolski ulaz u garažu biće iz jugoistočnog dela Modene putem dve pristupne saobraćajnice, a iznad same garaže ostaće pešačka zona.

Obe pristupne saobraćajnice, planirane kao kose ravni u nagibu sa padom ka garažama, biće širine od po 5,5 metara i natkrivene.

“S obzirom na to da se na strani pristupnih saobraćajnica nalazi zaštićeno stablo Koprivića one se izvode tako da se putem severoistočne saobraćajnice pristupa garaži na nivo -2, a putem jugozapadne saobraćajnice se izlazi iz garaže sa nivoa -1. U zoni Koprivića, u vertikalnom smislu pristupne saobraćajnice se nalaze jedna iznad druge”, navodi se u izvodu iz projekta podzemne garaže.

Posao nadzora i analize Grad će platiti oko 600.000 dinara. Javna nabavka otvorena je do 21. juna.Radovi na izgradnji ove garaže izazvali su protest i reakcije dela novosadske opozicije, građana i aktivista zbog, kako se navodi, loše organizacije i tajminga početka radova u centru.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen