Početna Gradske teme Ko je prekrečio mural u centru Novog Sada?

Ko je prekrečio mural u centru Novog Sada?

Novosadsku javnost dva dana intrigira ko je i zbog čega prekrečio takozvani Remedov mural u Gimazijskoj ulici, delo francuskog stritart umetnika Gijoma Albija.

Na prekrečenom zidu osvanuo je novi crtež, amatersko delo nekog, očigledno besnog, građanina.

Dragan Kojić, direktor gradske biblioteke, na čijem se zidu mural nalazio, kaže za RTV da ta institucija nema veze sa prekrečavanjem murala i da je tek juče ujutru video da ga nema.

Da je mural prekrečen nije znao ni direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Siniša Jokić. On kaže da, iako se nalazi u javnom prostoru, mural nije bio ni u njihovoj nadležnosti.

U Gradskoj upravi, tačnije u preduzeću “Poslovni prostor” kažu, takođe, da nemaju veze sa prekrečavanjem murala.

– Gradska uprava za imovinu i imovinsko – pravnе poslovе, a ni JP “Poslovni prostor” nеma nikakvе vеzе sa uklanjanjеm prеdmеtnog murala. U prilog tomе idе i činjеnica da sе prilikom rеkonstrukcijе fasadе prеma Trgu rеpublikе prе nеkoliko godina pazilo i strogo vodilo računa da sе isti nе oštеti. Takođе, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravnе poslovе jе organ upravе, počеla jе sa radom 1.12.2016. godinе i u svom sastavu nеma opеrativu koja bi na licu mеsta mogla da izvodi bilo kakvе radovе – kažu u Gradskoj upravi.

Mural je 2009. godine naslikao francuski stritart umetnik Gijom Albi, sa porukom da često velike sile manipulišu malim, običnim ljudima.

– Zainteresovalo me je. Znao sam da ta inicijativa nije potekla od grada, nego od nekog trećeg. Očigledno je da sam malo tužan kad sam video da je nestao moj rad, kao i poruka koju sam poslao ljudima i ono što sam osećao dugo vremena. I video sam poruku koja je kasnije ostavljena na zidu i to je veoma zabavno. Primio sam puno reakcija ljudi i osećam se počastvovano da su mnogi bili dirnuti tom porukom i da su želeli da to sačuvaju. Iako je to nestalo, nije zaista uništeno, i dalje živi. Naročito sad – rekao je Albi za RTV.

Umetničko delo nastalo je na inicijativu asocijacije “Inboks”, u okviru projekta “Extreme Make Over”, a uz podršku Grada Novog Sada i švajcarske fondacije “Pro Helvetia”. Međutim, ni oni nisu znali da će mural biti uklonjen.

– Mislim da je to moglo da bude malo pažljivije učinjeno, u smislu da je javnost mogla biti obaveštena zašto, koji su razlozi prekrečavanja murala, da li je to možda zbog rekonstrukcije objekta i da li je to bilo nužno i da li će možda Novi Sad dobiti neku dostojnu zamenu za taj mural – kaže predsednica Umetničke asocijacije “Inboks” Natali Beljanski.

Pre gotovo pet godina postojala je inicijativa da se mural prekreči, ali se zbog reakcije javnosti od toga odustalo. Sada kada ga više nema, javnost bi volela da zna da li će ga i šta zameniti.

Izvor: RTV
Foto: NSU – Uživo sa novosadskih ulica