Početna Gradske teme Ko od Novosađana može da se isključi sa grejanja?

Ko od Novosađana može da se isključi sa grejanja?

0

Radijator Termostat

Prema trenutno važećoj odluci, mogućnost za trajno isključenje sa toplifikacionog sistema omogućeno je u stanovima koji ispunjavaju uslove određene Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom. Ti uslovi nisu ispunjeni u svim zgradama u Novom Sadu.

Vlasnici nekoliko stanova zgrade u ulici Braće Dronjak, uputili su zahtev nadležnima, tražeći potpuno isključenje grejanja u pojedinim prostorijama, ili ugradnju kalorimetara, čime bi im se omogućila naplata po potrošnji.

Milan Livada obratio se i gradskom ombudsmanu, kojem je u razgovoru sa nadležnima u Toplani objašnjeno da taj Novosađanin ne ispunjava uslove za trajno isključenje sa grejne mreže, te da je zbog toga njegov zahtev odbijen.

Mi smo održali sastanak sa Novosadskom toplanom i njihovom stručnom službom i dobili smo uveravanje da oni rade na tekstu izmena i dopuna odluke o snabdevanju toplotnom energijom, u saradnji sa Agencijom za energetiku, da je u pitanju jako složen postupak definisati te tehničke uslove koje je potrebno da ispunjava jedna stambena ili poslovna jedinica – kaže Marina Popov Ivetić, zaštitnica građana grada Novog Sada.

Trajno isključivanje sa daljinskog sistema grejanja, moguće je ukoliko stan ispunjava tehničke uslove za to, odnosno ako se isključenjem jednog stana ne remeti isporuka toplotne energije ostalim stambenim jedinicama u zgradi, pri čemu saglasnost za isključenje moraju da potpišu svi vlasnici stanova.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com