Početna Gradske teme Ko se ne samopopiše onlajn u Novom Sadu i Beogradu, na vrata...

Ko se ne samopopiše onlajn u Novom Sadu i Beogradu, na vrata mu dolazi popisivač

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak, 1. aprila i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu i opštini, najavila je pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

– Probnim popisom biće obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi, i on se sprovodi kako bi sve bilo spremno za glavni sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine – rekla je Lakčević.

U odnosu na poslednji, sproveden 2011, popis će se prvi put vršiti pomoću elektronskog obrasca i laptopova, kazala je Lakčević i dodala da postoji i druga novina koja se odnosi na mogućnost samopopisa preko interenta koju će imati građani Beograda, Novog Sada i Niša, prvih sedam dana aprila.

Planirano je da mogućnost samopopisivanja iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, rekla je ona.

– Od 25. marta na njihove adrese počela su da pristižu pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznačenim terminom – 7. aprilom do koga mogu da to učine – rekla je ona i dodala da će, ako to ne učine iz bilo kog razloga, na njihova vrata doći popisivači.

Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, rekla je Lakčević i dodala da jedino na pitanja o veroispovesti i nacionalnosti kao i na ona vezana za invaliditet imaju mogućnost da kažu da ne žele da se izjasne.

Prema njenim rečima, probnim popisom obuhvaćene su osnovne informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, a koje podrazumevaju demografska pitanja, migratorna, set etno-kulturalnih i obrazovnih informacija, kao i pitanja koji se tiču osoba sa invaliditetom – sastavljena u skladu sa SZO i Vašingtonskom grupom.

Pred građanima će biti i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju…

– Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto ste se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje… – kazala je Lakčević.

Među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju dece, školskoj spremi, korišćenju kompjutera…

– Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja – da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma… – kazala je ona.

Prema njenim rečima, set pitanja koja se odnose na osobe sa invaliditetom uveden jer ne postoji jedinstveni registar osoba sa invaliditetom, i kako bi se stvorio osnov za realizaciju i praćenje strateških ciljeva za poboljšanje njihovog položaja.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbedena iz IPA fondova EU. Sprovodiće ga 85 popisivača koji će, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe, imati obeležja Republičkog zavoda za statistiku – vidno istaknuto odbrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.

Uz sve mere predostrožnosti građani će svakog dana od 8 do 20 časova moći da provere ime i prezime popisivača, pozivajući info centar na broj telefona 011 2403 266.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay